Uuden isyyden yksilötason selittäjät Suomessa - Koivuniemi, Joonas (My University, 2025)
Tämän kandidaatintutkielman aiheena on uudenlaisen isyyden taustatekijöiden tarkastelu suoma-laisessa kontekstissa. Aiempi tutkimus on tuonut esiin isyyden muutosta kohti hoivaavampia ja osallistuvampia muotoja, mutta yksittäisten taustatekijöiden yhteyksiä uudenlaisen isyyden ilme-nemiseen ei ole kattavasti selvitetty. Tutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa, mitkä demografiset, sosioekonomiset, perhetaustaan liittyvät sekä asenteelliset tekijät selittävät miesten sitoutumista uuteen isyyteen. Tutkimus toteutettiin hyödyntämällä Perhebarometrin aineistoa (n ≈ 600) ja analysoimalla sitä lineaarisella regressioanalyysillä. Tulosten perusteella uudenlaista isyyttä selit-tivät erityisesti asunnon omistaminen, tulevaisuuden lapsitoiveet, hyväksi koettu terveydentila sekä työorientoituneisuus. Lisäksi nuorempi ikä, työskentely julkisella tai yksityisellä sektorilla sekä kuuluminen yläluokkaan olivat negatiivisesti yhteydessä uuden isyyden pisteisiin. Tulokset osoittavat, että uuden isyyden taustalla on monimuotoinen joukko tekijöitä, joissa yhdistyvät sekä yksilön elämäntilanteeseen liittyvät resurssit että asenteet. Tutkimus tuo uutta tietoa suoma-laisesta isyydestä ja avaa mahdollisuuksia jatkotutkimukselle siitä, miten sosioekonominen ase-ma ja kulttuuriset arvot muovaavat isyyden toteutumista.
Keywords: isyys, vanhemmuus, modernisaatio