Kriisijohtamisen strategia ja käytännöt matkailualan kriiseissä - Mikkola, Saku (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee kriisijohtamista matkailualan organisaatioissa. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, millaisia kriisijohtamisen strategisia käytäntöjä voidaan hyödyntää apuna matkailualan organisaatioita koettelevissa kriisitilanteissa. Tämä on erityisen olennaista modernissa liiketoimintaympäristössä, jossa matkailualaan kohdistuvien kriisien vaikutus on merkittävästi kasvanut. Matkailuala on lisäksi erityisen altis erilaisille ulkoisille kriiseille ja katastrofeille. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa on tarkasteltu teoreettista kirjallisuutta kriisijohtamiseen liittyen. Tutkielmassa on esitelty matkailualan tarpeisiin luotu strateginen kriisijohtamisen malli ja siihen pohjautuen tutkittu käytännön esimerkkejä kriisejä kohdanneista organisaatioista. Tämä sisältää konkreettisten keinojen ja laajempien strategioiden tarkastelua, joita organisaatiot ovat kehittäneet ja toteuttaneet kriiseihin vastaamiseksi. Tutkimus osoittaa, että tehokas kriisijohtamisen prosessi sisältää matkailualalla kohdattavien kriisien vaikutusta ehkäisevää ennakoivaa suunnittelua, kriisin puhjettua toteutettavia käytäntöjä sekä strategioiden implementointia ja kriisin jälkeen tapahtuvaa oppimista sekä aiemmin hyödynnettyjen strategioiden arviointia. Tutkimustulosten perusteella strategisen toteutuksen vaihe korostuu organisaatioiden kriisijohtamisessa. Siihen sisältyvät erilaiset kriisijohtamisen toimenpiteet ja organisaation strategiamuutosten toteuttaminen ovatkin osoittautuneet erityisen tärkeiksi kohdattujen kriisien vaikutusten minimoimisessa ja niistä selviytymisessä. Lisäksi julkisen hallinnon tarjoama tuki voi ratkaisevasti vaikuttaa matkailualan organisaatioiden kriisistä selviytymiseen. Onnistunut ja tehokas kriisijohtaminen edellyttää yksilötasolla johtajalta tiettyjä kompetensseja, kuten ongelmanratkaisukykyä, kommunikointitaitoja, kykyä tehdä päätöksiä paineen alla ja tunneälyä. Kriisitilanteessa organisaatiolta vaaditaan myös kokonaisvaltaista resilienssiä.
Keywords: kriisijohtaminen, johtajan kompetenssit, organisaation resilienssi, matkailuala