Kasvosokeuden kuvantaminen toiminnallisella magneettikuvauksella - Riikonen, Aino (My University, 2026)
Kasvojentunnistus on keskeinen osa ihmisen sosiaalista vuorovaikutusta ja mahdollistaa yksilöiden tunnistamisen sekä sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen. Kasvosokeus eli prosopagnosia on neurologinen häiriö, jossa tämä kyky on heikentynyt. Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee kasvosokeuden kuvantamista ja keskittyy erityisesti toiminnallisen magneettikuvauksen rooliin diagnostiikassa ja tutkimuksissa. Tietoa tutkielmaa varten on haettu PubMed-tietokannasta, ScienceDirect-tietokannasta sekä Web of Science -tietokannasta. Lisäksi tietoa on haettu Duodecimin oppiportista ja Duodecimin lehdestä artikkelihaun avulla. Tarkastelun perusteella hankinnainen kasvosokeus liittyy tyypillisesti rakenteellisiin vaurioihin okkipitotemporaalisella aivoalueella, kun taas kehityksellisessä kasvosokeudessa rakenteelliset poikkeavuudet ovat usein vähäisempiä ja häiriö liittyy enemmän toiminnallisiin muutoksiin. Toiminnallisen magneettikuvauksen rooli korostuu erityisesti kehityksellisen kasvosokeuden tutkimuksessa, koska se mahdollistaa aivojen toiminnan tarkastelun myös tilanteissa, joissa rakenteelliset muutokset eivät ole selviä.
Keywords: toiminnallinen magneettikuvaus, kasvosokeus, aivokuvantaminen