Kohtuuttomat tietosuojaehdot määräävän markkina-aseman väärinkäyttönä Euroopan unionin kilpailuoikeudessa - Rontu, Katariina (My University, 2020)
Digitalisoituneessa yhteiskunnassa henkilötiedot ovat nousseet keskeiseen asemaan yritysten liiketoiminnassa. Erityisen merkittäviä henkilötiedot ovat verkkoalustoille, jotka pystyvät teknologian kehityksen ansiosta keräämään ja käsittelemään laajoja määriä tietoja. Verkkoalustojen hallussa olevien tietojen määrä ja laatu määrittävät yhä enemmän alustojen kilpailukykyä markkinoilla. Samalla henkilötietojen laajamittainen kerääminen ja hyödyntäminen aiheuttavat kasvavaa huolta yksilöiden henkilötietojen suojasta. Euroopan unionin kilpailuoikeudella suojataan kilpailua sisämarkkinoilla kuluttajien, kilpailijoiden ja koko kansantalouden hyväksi. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 102 artikla kieltää yrityksiä käyttämästä väärin määräävää markkina-asemaansa sisämarkkinoilla. Euroopan unionin perusoikeuskirjan 8 artiklassa ja yleisessä tietosuoja-asetuksessa taataan puolestaan jokaisen oikeus henkilötietojensa suojaan. Yrityksen on noudatettava tietosuoja-asetuksen säännöksiä henkilötietojen käsittelyssä. Henkilön antamasta suostumuksesta on muodostunut yleinen tietojen käsittelyn peruste. Suostumus annetaan useimmiten hyväksymällä verkkoalustan henkilötietojen käsittelyä koskevat ehdot. SEUT 102 (a) artiklassa kielletään kohtuuttomien kauppaehtojen asettaminen määräävän aseman väärinkäyttönä. Tutkielmassa tarkastellaan sitä, voidaanko säännöstä soveltaa tietosuojaehtoihin silloin, kun ne johtavat kohtuuttomaan tietojen käsittelyyn. Tutkielma on monitieteinen tutkimus, jossa yhdistyvät oikeustiede, oikeustaloustiede ja käyttäytymistaloustiede. Tutkielmassa vastauksia tutkimuskysymyksiin hahmotetaan näiden tieteenalojen metodien avulla. Tutkielmassa tarkastellaan Euroopan unionin kilpailuoikeus- ja tietosuojajärjestelmän vuorovaikutusta tutkielman painopisteen ollessa kuitenkin kilpailuoikeudellinen. Komission ja Euroopan unionin tuomioistuinten oikeuskäytännön lisäksi Bundeskartellamtin Facebook-päätös on keskeinen tutkielman oikeuslähde. Tietosuojaehdot on mahdollista rinnastaa kauppaehtoihin, jolloin niitä voidaan arvioida SEUT 102 artiklan perusteella. Kilpailuoikeuden keinoin on kuitenkin vaikea määrittää, milloin hyväksikäyttävä menettely muuttuu kilpailunvastaiseksi. Tietosuojasäännökset tarjoavat tältä osin käyttökelpoisen mittapuun ehtojen kohtuuttomuuden arvioinnille silloin, kun yrityksen määräävällä asemalla, tietojenkäsittelymenettelyllä ja relevanteilla markkinoilla käydyllä kilpailulla on selvä yhteys. Tietosuojaa voidaan pitää laatuun tai kuluttajan valintaan perustuvana kilpailuparametrina, jolloin kohtuuttomien tietosuojaehtojen asettamisen voidaan katsoa haittaavan myös kilpailua ja kuluttajien hyvinvointia.
Keywords: henkilötietojen suoja, kilpailuoikeus, määräävän markkina-aseman väärinkäyttö, kohtuullisuus, kohtuuttomat kauppaehdot, kilpailuparametri, kuluttajien hyvinvointi, verkkoalusta