CAR-T-solut syövän immunoterapiassa - Keinänen, Maisa (My University, 2024)
CAR-T-soluterapia perustuu geneettisesti muokattujen T-immuunisolujen käyttöön spesifisten kasvainantigeenien tunnistuksessa ja syöpäsolujen tuhoamisessa. Kimeeristä antigeenireseptoria ekspressoiva T-solu tunnistaa tietyn kasvainantigeenin, mikä käynnistää syöpäsolun tuhoamiseen johtavat mekanismit. CAR-T-soluterapialla on saavutettu merkittäviä tuloksia erityisesti verisolusyöpien hoidossa. CAR-T-solujen kehittäminen kiinteiden kasvaimien hoitoon on osoittautunut haastavammaksi. Merkittävimpänä haasteena uusien CAR-T-soluterapioiden kehittämisessä on kuitenkin vakavien sivuoireiden, kuten sytokiinioireyhtymän ja neurotoksisuuden, minimointi. Uusia tehokkaampia ja turvallisempia CAR-T-soluterapioita täytyy kehittää, jotta syöpä ei uusiudu entistä aggressiivisempana eivätkä elimistön omat solut vaarannu hoidon seurauksena. CAR-T-soluterapia on jokaiselle potilaalle yksilöllinen hoito, joten hoidon onnistumiseksi ja sivuvaikutusten minimoimiseksi ei riitä pelkästään syöpätyypin tunteminen, vaan täytyy selvittää potilaan terveyshistoria ja kaikki hoitoon mahdollisesti vaikuttavat tekijät. Tutkielman alussa esitellään CAR-T-solujen rakennetta ja valmistusta. Lisäksi kuvataan, kuinka CAR-T-solut käyttäytyvät potilaan elimistössä antigeenin tunnistuksen seurauksena. Tavoitteena on luoda selkeä kuva CAR-T-solujen toiminnasta, jotta aihepiiriin liittyviin ongelmiin ja niiden mahdollisiin ratkaisuihin voidaan syventyä myöhemmin tutkielmassa. Lopuksi käydään läpi hyväksyttyjä CAR-T-soluterapioita ja pohditaan soluterapian yhdistämistä muiden syövänhoitomenetelmien kanssa sekä CAR-T-solujen tulevaisuutta ja kehityssuuntia syövänhoidossa.
Keywords: antigeeni, CAR-T-solu, geenitekniikka, immunoterapia