Hei, kuka koskettaa? Ruumiilliset kosketukset merkitysten kotina Eira Stenbergin runokokoelmassa Erokirja - Virta, Jani (My University, 2016)
Työ pyrkii avaamaan kosketusten tuottavaa ja tuotettua olemusta Eira Stenbergin runokokoelmassa Erokirja (1980). Erokirja on runoelma avioerosta ja runoilijuuden muutoksesta. Huomio suuntautuu lähtökohdasta, että kosketukset ovat ruumiiden välisiä kohtaamisia, ja täten myös runouden ruumiillinen olemus on käsittelyn alla. Erokirja avaa kosketuksen ymmärtämiseen tietä olemalla erilaisten ja kilpailevienkin merkitysten risteymäkohta. Stenbergin runoissa äänellä on merkittävä rooli kosketusten luojana ja osoittajana. Sukupuoliroolit osoittautuvat vanhojen ja uusien äänten rakentamiksi, ja kirjoittaminen on runoelman minän tapa koskettaa ja muokata omaa kohtaloaan ja luoda tilaa kodin, yksityisen, alueelta julkiseen ja yleiseen. Nimensä mukaisesti Erokirjassa näyttäytyy ero monin eri tavoin, ja erot ovat monesti merkkejä kosketusten puutteesta ja mahdottomuudesta. Silti runoissa ero useimmiten yhdistää eri ruumiita osoittamalla merkitykset, jotka koskettavat kaikkia osapuolia.