Taatanan Molotov ja ruumisarkkuja : Suomalaislasten kotirintamakokemuksia toisen maailmansodan ajalta - Kosy, Aino (My University, 2023)
Käsittelen tässä tutkielmassa suomalaislasten kotirintamakokemuksia toisen maailmansodan ajalta 1930- ja 1940-luvuilta. Tutkimusmenetelmäni ovat muistitieto ja kokemushistoria, joiden avulla selvitän, millaista oli elää lapsuutta sota-aikana. Tutkimukseni pohjana ovat viisi vuonna 2017 tekemääni haastattelua sekä yhdeksän Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjoituskeruilla kerättyä muistelukirjoitusta. Kaksi muistelukirjoitusta on valittu Evakkotytön ja -pojan tarina -keruusta ja loput seitsemän Sota-aika (1939–1945) muistoissamme -keruusta. Haastateltavat ja kirjoituskeruista valitut kirjoittajat olivat 2–10-vuotiaita talvisodan syttyessä. Käsittelen sota-ajan lapsuutta kolmen tutkimuskysymyksen kautta. Tutkin millaisia kohtaamisia lapsilla oli sota-aikana, miksi juuri nämä kohtaamiset ovat jääneet lasten mieleen sekä mitä sota merkitsi lasten elämässä ja miten lapsuus koettiin sota-aikana. Kokemukset on käsitelty sekä erilaisten ihmisten että tilanteiden kohtaamiskokemusten kautta. Alaluvuissa käsitellään evakkolasten ja paikallisten kohtaamisia uudella paikkakunnalla, sotavankien ja inkeriläissiirtolaisten kohtaamisia, suomalais- ja saksalaissotilaiden kohtaamisia, perheenjäseniä rintamalla ja sukulaisten kohtaamisia, koulunkäyntiä sota-aikana, sota-ajan leikkejä ja töitä, pommituskokemuksia sekä sota-ajan selviytymiskokemuksia. Tutkimuskirjallisuuden avulla näille kokemuksille annetaan kontekstia. Kohtaamiskokemuksia vertailemalla ja analysoimalla huomasin, että lapsilla oli usein samankaltaisia kokemuksia, mutta jokaisen muistot ovat kuitenkin yksilöllisiä. Negatiiviset kokemukset jäivät lasten mieleen loppuelämäksi, varsinkin epäoikeudenmukaisiksi koetut tilanteet. Positiiviset uusien ihmisten kohtaamiset jäivät myös mieleen, varsinkin jos ne olivat lisäksi jännittäviä ja poikkesivat normaalista arjesta. Sotaleikit ja kielletyt asiat sekä jännittäviksi ja pelottaviksi koetut pommitukset jäivät lasten mieleen. Sota-ajan selviytymiskokemukset pula-aikana talkoineen ja töineen sekä erilaiset sodan koettelemukset vaikuttivat lasten elämään ja lapsuuteen voimakkaasti. Eri ihmisillä sotakokemukset olivat kuitenkin erilaisia ja niihin vaikuttivat muun muassa asuinpaikka, persoonallisuus ja miten sota koetteli lapsen perhettä.
Keywords: evakot, haastattelut, historia, historiantutkimus, inkeriläiset, jatkosota, kansanhuolto, kokemus, kotirintama, koulunkäynti, lapsuus, leikit, muistelmat, muistitieto, musta pörssi, pommitukset, pula-ajat, siirtoväki, sodat, sota-aika, sotahistoria, sotavangit, sotilaat, talkoot, talvisota, toinen maailmansota