Data-analytiikan merkitys pienten ja keskisuurten yritysten tilintarkastuksessa : Odotukset standardimuotoisesta raportoinnista Suomessa - Miettinen, Anna (My University, 2020)
Teknologian kehitys on vaikuttanut merkittävästi koko tilintarkastusalaan ja suuret tilintarkastusyhteisöt ovat alkaneet hyödyntämään tilintarkastuksessa data-analytiikkaa yhä enemmän. Data-analytiikassa asiakkaiden kirjanpitojärjestelmistä poimittua dataa voidaan analysoida, lajitella sekä mallintaa tilintarkastusevidenssin saavuttamiseksi. Data-analytiikan avulla asiakkaan koko tilintarkastusdataa voidaan analysoida pelkän otostarkastuksen sijaan, mikä mahdollistaa kattavamman tilintarkastuksen tekemisen. Lisäksi data-analytiikka voi parantaa tilintarkastuksen laatua ja tehokkuutta. Aikaisemmassa kirjallisuudessa data-analytiikan hyödyt on nostettu esiin erityisesti suurissa yrityksissä. Pienten ja keskisuurten yritysten osalta data-analytiikan hyödyntäminen ei ole yhtä yksiselitteistä kuin suurten yritysten osalta, joissa data-analytiikan hyödyntäminen on yleisempää. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen merkitys data-analytiikalla on pk-yritysten tilintarkastuksessa Big 4 -yhteisössä. Lisäksi tutkimus keskittyy tarkastelemaan standardimuotoista XBRL raportointia. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten standardimuotoinen data, kuten XBRL, voisi edistää data-analytiikan käyttöä pk-yritysten tilintarkastuksessa. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutetaan kvalitatiivisena tutkimuksena, jossa aineistonkeruumenetelmäksi on valittu haastattelut, jotka tehdään Big 4 -yhteisön neljälle tilintarkastuksen asiantuntijalle. Tutkimustulosten mukaan data-analytiikan merkitys pk-yritysten tilintarkastuksessa on toistaiseksi vähäinen, mutta data-analytiikan käytön lisäämistä pk-yritysten tilintarkastuksessa pidetään tärkeänä. Data-analytiikan merkitys korostuu erityisesti keskisuurten yritysten tilintarkastuksessa, mutta yksittäisiä tilinpäätöseriä voidaan tarkastaa data-analytiikan avulla lähes aina parantaen samalla tilintarkastuksen laatua. Tilintarkastuksen laadun paranemisen vuoksi data-analytiikan käyttöä pyritään laajentamaan. Tutkimuksesta käy ilmi, että data-analytiikan merkityksen odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa pk-yritysten tilintarkastuksessa, mutta suurimpana esteenä data-analytiikan hyödyntämiselle on vielä datan laatu. Kirjanpitojärjestelmistä saatava XBRL GL-data edistäisi merkittävästi data-analytiikan käyttöä pk-yritysten osalta siten, että standardimuotoisen raportoinnin avulla data-analytiikkaa voitaisiin tehdä kaikille tilintarkastusasiakkaille. Tämä mahdollistaisi tilintarkastuksen laadun ja tehokkuuden paranemisen sekä automaation kasvun.
Keywords: Tilintarkastus, data-analytiikka, XBRL, standardoitu raportointi, pk-yritykset