Kaavapäätöstä koskevan valitusoikeuden rajoittaminen ja sen vaikutukset yksityisen oikeussuojaan - Vilkkinen, Minna (My University, 2024)
Tämän tutkielman aiheena on yksityisen oikeussuoja kunnan kaavoitusta koskevassa päätöksenteossa sekä kaavavalitusoikeuden rajoittamistilanteessa. Yksityisellä tarkoitetaan luonnollisen henkilön lisäksi yksityisiä yhteisöjä. Tutkielmassa selvitetään, onko valitusoikeuden rajoittamisella vaikutuksia yksityisen oikeussuojaan ja millaisia nuo mahdolliset vaikutukset ovat. Valitusoikeuden rajoittamisella tarkoitetaan tässä tutkielmassa kunnan kaavoitusasioissa käytössä olevan valituslajin muuttamista kunnallisvalituksesta hallintovalitukseksi. Hallintovalituksen voi tehdä ainoastaan asianosainen, kun taas kunnallisvalituksessa asianosaisen lisäksi valitukseen on oikeutettu kunnan jäsen. Kunnallisvalituksessa asianosaisuus määräytyy vastaavasti kuin hallintovalituksessa, joten valituslajin muuttamisen vaikutukset kohdistuvat kunnan jäsenen valitusoikeuden rajoittamiseen. Tahtotila valitusoikeuden rajoittamisesta kaavoitusasioissa nousee aika ajoin esiin julkisessa sekä poliittisessa keskustelussa. Myös oikeuskirjallisuudessa on arvioitu, onko hallintoprosessissa tarvetta kahdelle erilaiselle valituslajille. Kaavoituksessa kunnan jäsenen valitusoikeus yhdistetään usein kiusantekovalituksiin, joita väitetään tehneen vain kaavoitusprosessin hidastamiseksi sekä tarkoituksena aiheuttaa haittaa prosessille ja kaavoituksen intressitahoille. Kaavavalitusoikeuden rajoittamisen taustalla vaikuttaakin intressi kaavoituksen sekä rakentamisen sujuvoittamisesta ja tehostamisesta. Ympäristöasioissa edellytetään vakiintuneesti tavallista laajempia vaikutusperusteisia muutoksenhakuoikeuksia. Lisäksi perustuslaki turvaa jokaiselle oikeuden vaikuttaa omaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Kaavoituksella on usein pitkäaikaisia, merkittäviä sekä laaja-alaisia ympäristövaikutuksia, ja kaavoituksella ratkaistaan kunnan jäsenen elinympäristöä koskevia kysymyksiä. Tämä johtaa siihen, että kaavoitusasioissa asianosaisaseman tulee pääsääntöisesti muodostua herkästi. Pelkkä kunnan jäsenyys muodostaa asianosaisaseman ainakin edellä mainitun kaltaisissa kaavoitustilanteissa, joissa kaavalla on laaja-alaisia ja merkittäviä vaikutuksia. Valituslajin muuttamisella ei lopulta ole huomattavaa vaikutusta yksityisen oikeussuojaan. Yksityisen oikeussuojan kannalta merkittävää on, että sillä, jota kaavoitus koskee, on asiassa valitusoikeus. Käytännössä valitusoikeuden rajoittamisella voi olla vaikutusta siihen, miten yksittäinen yksilö kokee oman oikeussuojansa. Kunnan jäsenyyteen perustuva valitusoikeus on yksilölle selkeä. Pelkästään asianosaisuuteen perustuva valitusoikeus voi aiheuttaa yksilölle epäselvyyden siitä, onko hänellä asiassa valitusoikeus. Tällöin yksilöltä edellytetään parempaa oikeuksiensa tuntemista.
Keywords: asianosainen, hallintovalitus, kaavoitus, kunnallisvalitus, oikeussuoja, oikeusturva, valitusoikeus