Opettaja-lapsi-suhteen merkitys lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle - Elo, Helmi; Grönroos, Kukkamaaria (My University, 2026)
Vuorovaikutussuhteet muodostavat perustan lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle, ja erityisesti opettaja-lapsi-suhde on keskeisessä asemassa lapsen arjessa. Tästä syystä suhteen merkityksen tarkastelu on perusteltua. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten opettaja-lapsi-suhde on yhteydessä lapsen hyvinvointiin ja oppimiseen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Opettaja-lapsi-suhteen merkityksestä löytyy tutkimustietoa, mutta se on usein jakautunut joko oppimisen tai hyvinvoinnin näkökulmaan erillisinä konteksteina. Tässä työssä tuodaan esiin molemmat näkökulmat ja tarkastellaan myös niiden yhteyttä. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena oli jäsentää olemassa olevaa tutkimustietoa ja tuoda esiin keskeisiä näkökulmia opettaja-lapsi-suhteen merkityksestä. Tutkimuksen aineisto koostui vertaisarvioiduista tutkimusartikkeleista ja alan keskeisestä kirjallisuudesta, ja se analysoitiin teemoittelemalla keskeisiä tutkimustuloksia. Tarkastelun perusteella opettaja-lapsi-suhteen laatu, erityisesti sensitiivinen vuorovaikutus, emotionaalinen tuki ja turvallisuuden kokemus näyttäytyivät keskeisinä tekijöinä lapsen hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi tutkimuksissa korostuu myönteisen vuorovaikutussuhteen yhteys oppimismotivaatioon, osallisuuden kokemukseen sekä kognitiiviseen kehitykseen. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että opettaja-lapsi-suhde muodostaa keskeisen perustan lapsen kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Tulokset korostavat ammatillisen sensitiivisyyden ja vuorovaikutustaitojen merkitystä erityisesti opettajan koulutuksessa ja pedagogisessa kehittämisessä opettaja-lapsi-suhteen laadun näkökulmasta.
Keywords: hyvinvointi; kirjallisuuskatsaus; opettaja-lapsi-suhde; oppiminen; vuorovaikutus