Unveiling today’s product costing: insights from literature and business management expectations : Case study of a company operating in the forestry industry with a focus on wood procurement - Lehto, Henna (My University, 2024)
Various areas of management accounting, such as product costing and its practices, have received increasing attention in the academic literature. Changes in business environments, including new innovations and technological developments, have made business increasingly dynamic and enabled companies to collect large amounts of data to support business and strategic decisions. Traditional product costing methods and systems were once developed to support manufacturing companies of the time, but many studies have shown that more traditional methods no longer support companies’ business operations effectively enough. The purpose of this thesis was to create a certain type of process analysis for a case company, which will serve as a feasibility study for the development of product costing in the company. The objective was to investigate the expectations of top management and the controlling unit regrading product costing. In addition, the objective was to explore and identify new perspectives in the current literature that could support the company’s product costing and the expectations of top management and controlling unit. The empirical part of the thesis was carried out as a qualitative case study and semi-structured interviews were chosen as the research method. The interviews were conducted with six people working in the case company who are strongly involved in product costing, or the information generated by it. The results of the study show that key weaknesses have been identified in the case company’s product costing and that there are certain expectations that should be supported and enabled by the product costing. The main challenge in ensuring the accuracy of the product costing and analysing the data were seen to be the accuracy of the calculation and its sensitiveness to potential errors. The results also highlighted the importance of planning and customer profitability. Based on the theoretical and empirical findings, it can be concluded that there is a need for more extensive research on the product costing practices in different businesses and that theory should also focus on other than manufacturing industries and companies. Based on the results of the thesis, it can be concluded that the company’s product costing should be further developed to better reflect the company’s business, which has changed over the years. If the current level of accuracy in the calculations is to be maintained, at least the reporting needs to be improved in order to significantly improve the analysis of the results. Another option, based on the theoretical findings, is to consider the possibility of several product costing systems at the same time or to exploit the potential of more specialised methods such as activity-based costing. Thesis provided valuable insights into the development of product costing and what the expectations are towards the product costing and its development. However, given the complexity of and importance of the subject, it is important that the topic is further examined and evaluated in the case company. The scope of the thesis was limited to cover only generally product costing and more detailed calculations were not carried out in this thesis. The literature and various academic studies have shown that it is not possible for product costing systems to provide completely accurate information. However, it is possible to reduce the challenges and errors of the systems and their consequences.

Johdon laskentatoimen eri aihealueet, kuten tuotekustannuslaskenta ja sen käytännöt, ovat saaneet yhä enemmän huomiota akateemisessa kirjallisuudessa. Toimintaympäristöjen muutosten sekä muun muassa uusien innovaatioiden ja teknologian kehitysten myötä liiketoiminnasta on tullut yhä dynaamisempaa ja yritykset pystyvät keräämään suuren määrän dataa tukeakseen liiketoiminta- ja strategisten päätösten tekoa. Perinteiset tuotekustannuslaskentamenetelmät ja -järjestelmät ovat kehitetty aikoinaan tukemaan sen ajan tuotantoyrityksiä, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että perinteisemmät menetelmät eivät enää tue yritysten liiketoimintaa tarpeeksi tehokkaasti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli luoda tapausyritykselle tietynlainen prosessianalyysi, joka toimii esitutkimuksena tuotekustannuslaskennan kehitykselle. Tavoitteena oli tutkia, mitkä ovat ylimmän johdon ja controller-yksikön odotukset tuotekustannuslaskentaan nähden. Lisäksi tavoitteena oli tutkia ja tunnistaa nykykirjallisuudesta uusia näkökulmia, jotka voisivat tukea yrityksen tuotekustannuslaskentaa ja ylimmän johdon ja controller-yksikön odotuksia. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena ja tutkimusmenetelmäksi valittiin puolistrukturoidut haastattelut. Haastattelut toteutettiin kuuden henkilön kanssa, jotka työskentelevät tapausyrityksessä ja ovat vahvasti tekemisissä tuotekustannuslaskennan tai sen tuottaman tiedon kanssa. Tutkielman tulokset osoittavat, että tapausyrityksen tuotekustannuslaskennan osalta on tunnistettu keskeisiä heikkouksia ja näihin kohdistuu tiettyjä odotuksia, joita tuotekustannuslaskennan tulisi tukea ja mahdollistaa. Suurimpana haasteena tuotekustannuslaskennan oikeellisuuden varmistamisessa ja tiedon analysoimisessa nähtiin laskennan tarkkuus ja herkkyys mahdollisille virheille. Tuloksissa korostui myös suunnittelun ja ennustamisen tärkeys sekä hinnoittelun ja asiakaskannattavuuden tukeminen. Teoreettisten havaintojen ja empiiristen tulosten perusteella voidaan todeta, että eri liiketoimintojen tuotekustannuslaskentakäytäntöihin liittyen on tarve laajemmalle tutkimukselle ja teorian tulisi keskittyä myös muihin kuin perinteisiin tuotantoyrityksiin. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että yrityksen tuotekustannuslaskentaa tulisi kehittää entisestään vastaamaan paremmin yrityksen liiketoimintaa, joka on muuttunut vuosien saatossa. Jos kyseinen laskentatarkkuus halutaan säilyttää, tulee ainakin raportointia kehittää, jotta tulosten analysoimista voitaisiin huomattavasti parantaa. Toisena mahdollisuutena teoreettisten tulosten perusteella voidaan pitää useamman tuotekustannuslaskentajärjestelmän samanaikaista mahdollisuutta tai enemmän sofistikoituneiden menetelmien, kuten toimintokohtaisen tuotekustannuslaskennan, mahdollisuuksien arviointia ja hyödyntämistä. Tutkielma tuotti arvokasta tietoa tuotekustannuslaskentaan liittyen ja mitä odotuksia tuotekustannuslaskennan kehittämistä kohtaan on. Kuitenkin aiheen monimutkaisuuden ja tärkeyden kannalta on tärkeää, että aihetta tutkitaan ja arvioidaan lisää tapausyrityksessä. Tämän tutkielman laajuus oli rajattu kattamaan ainoastaan yleisellä tasolla tuotekustannuslaskentaa ja tarkempia laskentoja ei tässä tutkielmassa toteutettu. Kirjallisuus ja erilaiset akateemiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ei ole mahdollista, että tuotekustannuslaskentajärjestelmät tuottaisivat täysin tarkkaa tietoa. Kuitenkin tuotekustannuslaskennan haasteita ja ongelmakohtia ja niiden vaikutuksia on mahdollista pienentää.
Keywords: Product costing, Cost accounting, Cost management, tuotekustannuslaskenta, kustannuslaskenta, kustannusjohtaminen