Ikääntyneiden alkoholinkäyttöä vähentävät interventiot - Käkelä, Melina (My University, 2024)
Alkoholinkäyttö lisää riskiä erilaisiin haittoihin sekä vaikuttaa ikääntymiseen negatiivisesti. Ikääntyneiden alkoholinkäyttöön liittyvien ongelmien tunnistamisessa sekä hoitamisessa on haasteita. Tämän kirjallisen tutkielman tarkoituksena oli kuvata interventioita, joiden tarkoitus on vähentää ikääntyneiden alkoholinkäyttöä. Tutkielman aineisto koostui yhdeksästä kokeellisesta tai kvasikokeellisesta tutkimusartikkelista, jotka kerättiin CINAHL-, Cochrane Library, APA Psycinfo (EBSCO)-, PubMed/Medline ja Medic-tietokannoista sekä manuaalisella haulla. Tutkielmaan valittujen tutkimusartikkelien analysointi mukaili sisällönanalyysia. Interventioiden tavoitteena oli alkoholinkulutuksen ja siihen liittyvien haittojen vähentäminen sekä tietoisuuden lisääminen alkoholinkäytöstä ja motivaation kasvattaminen käyttäytymisen muutokseen. Tutkittavat olivat vähintään 55-vuotiaita ja heidän alkoholinkäyttönsä oli joko riskitasolla tai he olivat nauttineet vähintään yhden alkoholiannoksen kuluneen viikon aikana ennen tutkimusta. Terveydenhuollon eri ammattihenkilöt toteuttivat interventioita perusterveydenhuollon ympäristöissä. Interventioiden kesto vaihteli yhdestä viiteen istuntoa ja osaan niistä kuului seuranta. Henkilökohtainen palaute seulonnan tuloksista, keskustelu terveyskäyttäytymisestä ja alkoholinkäytöstä, itsehoitoa koskevat kirjaset sekä alkoholinkäyttösopimus olivat interventioiden sisältöä. Interventioita ohjasivat erilaiset mallit ja tekniikat kuten SBIRT-malli ja motivoiva haastattelu. Interventiot vaikuttivat ikääntyneiden alkoholinkulutukseen, -käyttötiheyteen, alkoholinkäytön haittoihin sekä alkoholinkäyttöön liittyvän luokitukseen myönteisesti. Henkilökohtainen palautteenanto ja siihen perustuva psykoedukaatio vähensivät ikääntyneiden alkoholinkäyttöä. Intensiivisemmät interventiot eivät tuoneet lisähyötyä. Perusterveydenhuolto oli oiva ympäristö interventioiden antamiselle. Ikääntyneiden alkoholinkäyttö väheni, kun heille annettiin yksilöllistä ja perusteellista palautetta heidän alkoholinkäytöstään. Kestoltaan lyhytkin alkoholinkäyttöä koskeva neuvonta voi riittää ikääntynyttä muuttamaan juomiskäyttäytymistään.
Keywords: ikääntyneet, alkoholinkäyttö, interventio