”Nothing wrong with a bit of healthy competition” : Keskustelu selfie-kulttuurin konventioista ja kehoihanteista Celeste Barberin parodiakuvissa - Kälviäinen, Kaisu (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielmassani analysoin Celeste Barberin Instagram-tilin @celestebarber parodiakuvia. Celeste Barber nousi kansainväliseen tietoisuuteen vuonna 2015 alkaessaan parodioida julkisuuden henkilöiden kuvia Instagramissa #challengeaccepted-kampanjan muodossa. Barberin ironinen aikomus on kuvata itsestään samanlainen kuva julkisuuden henkilön kanssa. Hän päätyy vääntelemään sekä vääristelemään kuvan elementtejä ja viihdyttää yleisöään epäonnistumalla humoristisesti julkisuuden henkilöiden matkimisessa. Aineistoni koostuu 25 parodiakuvasta, joita analysoin yhdessä julkaisuun liitettyjen kuvatekstien kanssa lähiluvun menetelmin. Tarkoituksenani on osoittaa, kuinka Barberin parodia ei toimi pelkästään viihteenä vaan tuottaa kriittistä kommenttiraitaa. Tutkielmassani pureudun siihen, millaisin keinoin Celeste Barberin parodia ottaa kantaa selfie-kulttuurin konventioihin sekä julkisuuden henkilöiden Instagram-kuvien kapeaan naisrepresentaatioon. Osoitan, kuinka parodian keinoin voidaan käydä keskustelua niin Instagram-kuvien ottamiseen liittyvistä käytännöistä kuin naisiin kohdistuvista ulkonäköihanteista. Celeste Barber tekee kuvissaan tietoisesti toisin. Hän kiinnittää huomion itserepresentaatioon rikkomalla kaavaa ja humoristisesti epäonnistumalla itsensä kuvaamisen konventioissa tarkoituksellisesti. Barberin parodia on verrattavissa vastamainoskäytäntöihin ja kulttuuriseen häirintään. Teoksen elementit järjestellään uudelleen niin, että ne auttavat välittämään halutun viestin. Barber valjastaa alkuperäisten kuvien elementit käyttöönsä ja kääntää ne parodiaversiossaan omien tarkoitusperiensä tueksi. Toisin tekeminen auttaa tunnistamaan selfie-kulttuuriin ja henkilöbrändäämiseen liittyviä itserepresentaation konventioita. Samalla tarkoituksellinen toisin tekeminen paljastaa naisrepresentaation yksipuolisuuden ja kapeat kehoihanteet julkisuuden henkilöiden Instagram-kuvissa.
Keywords: selfie, kehoihanteet, sukupuoli, representaatio, itserepresentaatio, henkilöbrändäys, parodia, vastamainos