Australiaan karannut suomalainen merimies ja siirtolaisuuden tarina historiallisessa tosi-tv:ssä. - Kirsi Keravuori; Tiina Miettinen; Pirita Frigren (Siirtolaisuusinstituutti, 2022)
Laivasta karanneet ja maihin jääneet merimiehet olivat keskeinen ryhmä Australian suomalaisasutuksen synnyssä 1800-luvulla. Heidän taustastaan ja elämänvaiheistaan on kuitenkin jäänyt niukasti lähteitä.  Harvan elämänvaiheet tunnetaan yhtä tarkasti kuin Uudessakaupungissa syntyneen Otto Herman Jacobsonin (1864–1936), Waltikalla seilanneen jungmannin, joka karkasi laivastaan Australiassa tammikuussa 1883.
Kertomus Otto Herman Jacobsonista on yksi niistä, joiden kautta kansainväliseen tv- formattiin perustuva Who do you think you are? -sarja rakentaa siirtolaisvaltion yhteistä menneisyyttä avaamalla tunnettujen australialaisten sukuhistoriaa. Tämä artikkeli perustuu ohjelmaa varten Suomessa tehtyyn taustatyöhön ja kertoo yhden Australiassa karanneen merimiehen suvusta monen sukupolven ajalta. Sen rinnalla tarkastellaan, millaiseksi suomalaisen merimiehen sukutarina muokkautuu historiallisessa tosi-tv:ssä.  Formaatti suuntaa huomion tunnetun australialaisen näyttelijän matkaan sukunsa juurille ja sitä kautta sekä oman että kansakunnan identiteetin vahvistamiseen. Suomessa sarjaa varten tehty tarkka tutkimustyö avaa aivan toisenlaisen, kiinnostavan tulokulman Jacobsonin sukuun: siirtolaisperheen suomalaisessa taustassa tiivistyy tilallisten nuorempien lasten sosiaalisen aseman lasku, perheiden monisukupolvinen huono-osaisuus, merimiehen työ yhtenä osana liikkuvan työmiehen uraa − sekä laivasta karkaaminen ja siirtolaisuus kotimaassa kasautuvien ongelmien ratkaisuna.
Merenkulkijoiden siirtolaisuus: Näkökulmia 1700-luvulta nykypäivään