Nikotiinin vaikutus sikiön kasvuun ja kehitykseen - Vähäkangas Kirsi; Ekblad Mikael (Finland, 2022)
• Ihmissikiö voi altistua nikotiinille äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin tai muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön kautta.
• Nikotiini on myrkyllinen ja tärkein riippuvuutta aiheuttava aine tupakansavussa.
• Koe-eläimillä altistuminen nikotiinille ennen syntymää haittaa monien tärkeiden elinten, varsinkin keskushermoston ja keuhkojen,kehittymistä.
• Tieto nikotiinin sikiötoksisuudesta myös ihmisillä on lisääntymässä.
• Sikiöhaittojen taustalla on muun muassa epigeneettisiä muutoksia, jotka voivat periytyä sukupolvelta toiselle.