Uudisrakentamisen määrä asunto-osakkeiden hintoja ennakoivana muuttujana : Empiirinen katsaus Suomesta vuosilta 1995-2024 - Leinonen, Valtteri (My University, 2026)
Uudisrakentaminen ja asuntojen hinnat ovat monimutkaisessa yhteydessä keskenään. Asuntomarkkinoita kuvaavat tasapainomallit kertovat, että rakentamisen määrän muutokset vaikuttavat asuntojen hintoihin, markkinavuokriin sekä asuntokannan kokoon. Aihetta tutkivat empiiriset tutkimukset esittävät kysyntä- ja tarjontatekijöiden selittävän asuntojen hintojen ja rakentamisen määrän muutoksia. Suomen kontekstissa tutkimusta aiheesta on kuitenkin tehty vain vähän aikaisemman kirjallisuuden keskittyessä pääasiassa kansainvälisiin markkinoihin. Lisäksi Suomessa yksityishenkilöiden varallisuus on keskittynyt pitkälti asuntoihin, joka edelleen korostaa Suomen kontekstissa asuntojen hintojen muutosten tutkimisen ajankohtaisuutta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan vanhojen asunto-osakkeiden hintojen ja uudisrakentamisen määrän välistä yhteyttä. Tutkimuksen kohteena ovat Suomen asuntomarkkinat kokonaisuutena sekä Suomen kolme suurinta asuinkeskittymää: Uusimaa, Pirkanmaa sekä Varsinais-Suomi. Menetelminä on käytetty OLS- sekä VAR-estimaatteja tutkimalla asuntojen hintojen ja rakentamisen määrän välistä tilastollista yhteyttä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että uudisrakentamisen ja vanhojen asunto-osakkeiden hintojen välinen yhteys vaihtelee alueittain. Uudellamaalla havaittiin heikkoja viitteitä muuttujien välisestä ennakoivasta suhteesta. Tulokset eivät kuitenkaan mahdollista kausaalipäättelyä, sillä estimaattien tulokset eivät yksinään osoita syy-seuraussuhdetta. Aiempiin tutkimuksiin nähden tämän tutkielman havainnot korostavat asuntojen hintojen ja rakentamisen välisten viiveiden sekä alueellisen heterogeenisyyden merkitystä.
Keywords: Uudisrakentaminen, asunto-osakkeiden hinnat, VAR-regressio, OLS-regressio