"Hyvän maun rajoissa" : Kuuntelijoiden ja tekijöiden näkemyksiä true crime -podcastien ettiisyydestä - Huhtala, Siru (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee kuuntelijoiden ja tekijöiden näkemyksiä true crime -podcastien eettisyydestä. Tutkimuksen tarkoitus on kartoittaa true crime -podcastien tekemiseen ja kuunteluun liittyviä eettisiä ongelmia sekä käytäntöjä, joilla true crime -podcastien tekijät ja kuuntelijat käsittelevät ja hallitsevat niitä. Tutkielma perustuu kahden true crime -podcastin tekijän ja kahden kuuntelijan otokseen. Tutkielman aineisto koostuu neljästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Aineiston analyysimenetelmänä toimii teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tuloksista ilmenee useita eettisiä ongelmia, joita true crime -podcasteihin liittyy ja erilaisia tapoja, joilla näitä eettisiä ongelmia voidaan hallita.

This study examines listeners’ and podcasters’ views on the ethics of true crime podcasts. The purpose of the study is to identify the ethical issues related to the making and listening of true crime podcasts, as well as the practices by which creators and listeners of true crime podcasts deal with and manage them. The study is based on a sample of two creators of true crime podcasts and two listeners. The data for the study consists of four semi-structured thematic interviews. The data analysis method is theory-guided content analysis. The results reveal several ethical issues related to true crime podcasts and different ways in which these ethical issues can be managed.
Keywords: true crime, true crime -podcastit, deskriptiivinen etiikka, eettiset näkemykset