”Paikallishistoria on aika monimutkainen juttu, kuka miten sen nyt tajuaa” – Paikallishistorian merkitys paikallismuseoiden ja kotiseutuyhdistysten toiminnassa - Vesanto, Anna (My University, 2017)
Tutkielmani käsittelee paikallishistorian vaikutuksia paikallismuseoiden ja kotiseutuyhdistysten toimintaan. Erittelen myös niitä merkityksiä, joita se saa paikallismuseoilta ja kotiseutuyhdistyksiltä, ja joita se vuorostaan antaa niille. Tuon esiin myös paikallishistorian näkyvyyden, tunnettavuuden ja saavutettavuuden. Selvitän niitä merkityksiä, joita paikallimuseoilla ja kotiseutuyhdistyksillä on ja kuinka ne itse kokevat paikallishistorian vaikutuksen toimintaansa. Tutkin sitä, millaisia merkityksiä paikallishistorialla on arkitoiminnassa ja miten se siinä huomioidaan. Pääteemana on paikallishistorian vaikutus. Tärkeimpänä tutkimusaineistonani ovat haastattelut, joita tein vuosina 2015-2016. Valitsin kohteeksi kaksi museota ja kaksi kotiseutuyhdistystä Varsinais-Suomesta. Tämän lisäksi haastattelin Kotiseutuliiton kahta työntekijää. Olen laadullisen analyysin kerroin teemoitellut aineistoni. Paikallishistorian vaikutus paikallismuseoille ja kotiseutuyhdistyksille on koettu niin itsestään selväksi, että sen merkitystä ei ole juuri mietitty arkipäivässä. Se on keskeinen osa paikallismuseoiden ja kotiseutuyhdistysten menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Se kuitenkin vaikuttaa, välillä huomaamattakin, kaiken taustalla ja siihen myös vaikutetaan joko suoraan tai välillisesti jatkuvasti.