Pientoimenpiteet lapsilla -opetusvideot - Pohjonen, Veera (My University, 2024)
Syventävien opintojen opinnäytetyönä on tehty kuusi opetusvideota lastentaudeilla suoritettavista toimenpiteistä. Videoiden aiheet ovat lapsen kanylointi, vauvan kanylointi ja veriviljelyn otto, likvornäytteen otto, inhalaatiolääkkeen anto, happisaturaation mittaus sekä vauvan verenpaineen mittaus. Lääketieteen peruskoulutuksen aikana lastentautien opetuksessa käydään läpi monia eri tutkimus- ja hoitomenetelmiä, mutta oppi näistä jää pintapuoliseksi. Mahdollisuus toimenpiteiden näkemiseen ja suorittamiseen opiskeluaikana on hyvin sattumanvaraista, minkä takia tiedot ja osaaminen tarpeellisista pediatrisista toimenpiteistä jää usein vajaaksi. Lisäksi osa yleisistä hoitotoimenpiteistä ei kuulu ollenkaan lääketieteen lisensiaatin peruskoulutukseen. Kuitenkin kliinisessä potilastyössä toimenpiteiden tuntemus on hyvin tärkeää, vaikka kliinistä kokemusta yksittäisistä toimenpiteistä olisi vähän. Videoiden avulla opiskelijat voivat paremmin valmistautua kliiniseen työhön ja madaltaa kynnystä tehdä itsenäisesti toimenpiteitä. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä opiskelijoiden osaamista ja valmiuksia erityisesti pediatristen toimenpiteiden suorittamisessa. Opetusvideot on kuvattu Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenpäivystyksessä, -poliklinikoilla ja -osastoilla. Videoilla nähtävät toimenpiteet on suorittanut lastenlääkäri, erikoistuvan vaiheen lääkäri tai sairaanhoitaja. Videoilla esiintyvien lasten vanhemmilta on pyydetty kirjallinen lupa videoiden käyttöön ja julkaisemiseen. Videoilla käydään läpi toimenpiteiden indikaatiot, tarvittavat välineet, toimenpiteen kulku sekä niihin mahdollisesti liittyvät haasteet tai virhelähteet. Videoita tullaan käyttämään Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lastentautiopin opetusmateriaalina. Lisäksi ne tullaan julkaisemaan kansalliseen MEDigi-tietopankkiin, jota käytetään kaikissa Suomen lääketieteellisissä tiedekunnissa.
Keywords: opetusvideo, pientoimenpiteet, lastentaudit