Obeesien synnyttäjien kokemukset kohtaamisista äitiyshuollon ammattilaisten kanssa - Toivonen, Henna (My University, 2026)
Ylipainoisten ja lihavien ihmisten määrä on kasvussa. Raskaudenaikaisella lihavuudella voi olla lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutuksia sekä äidin että vastasyntyneen terveydelle. Synnyttäjän raskaudenaikainen lihavuus lisää riskiä muun muassa pre-eklampsiaan, keisarileikkaukseen ja kohtukuolemaan. Aiemman tutkimuksen mukaan lihavilla synnyttäjillä on negatiivisia kohtaamiskokemuksia äitiyshuollon ammattilaisten kanssa, ja he ovat kuvanneet myös lihavuuteen liittyvää stigmaa äitiyshuollossa. Obeesien synnyttäjien kohtaamiskokemuksista ja lihavuuden stigman esiintymisestä suomalaisessa äitiyshuollossa on kuitenkin vain vähän tutkimusta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata obeesien synnyttäjien (BMI ≥ 30 kg/m2) kokemuksia kohtaamisista äitiyshuollon ammattilaisten kanssa raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisenä aikana Suomessa. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää, miten lihavuuden stigma näyttäytyy obeesien synnyttäjien kokemuksissa ja miten yhdenvertaisuutta voisi heidän näkökulmastaan edistää. Tutkimus toteutettiin kuvailevana laadullisena haastattelututkimuksena. Yhteensä 16 obeesia synnyttänyttä osallistui puolistrukturoituun haastatteluun touko-syyskuun 2025 välisenä aikana. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina Zoom -verkkotyökalun avulla. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin. Haastatteluaineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla. Synnyttäjät olivat iältään 26–41-vuotiaita. Heistä ensisynnyttäjiä oli yksitoista ja uudelleensynnyttäjiä oli viisi. Synnyttäjät kertoivat jännittäneensä kohtaamisia etukäteen oman painonsa vuoksi. Suurimmalla osalla synnyttäjistä oli kuitenkin positiivisia kohtaamiskokemuksia äitiyshuollon ammattilaisten kanssa, joissa heidät oli kohdattu kunnioittavasti ja sensitiivisesti. Kontrastina positiivisille kokemuksille, osa synnyttäjistä kuvasi myös negatiivisia kohtaamisia ammattilaisten kanssa. Epäkunnioittava kohtaaminen sisälsi lihavuuden vuoksi tehtyjä ennakko-oletuksia sekä tökeröä ja painokeskeistä käytöstä. Synnyttäjien mukaan yhdenvertaisen äitiyshuollon edistämiseksi ammattilaisten tulee keskustella painoon liittyvistä asioista, ja ammattilaiset tarvitsevat tämän toteuttamiseksi lisää koulutusta. Lisäksi synnyttäjät toivoivat äitiyshuoltoon painoneutraalia lähestymistapaa sekä sensitiivisyyttä ja yksilöllisyyttä kohtaamisiin. Vaikka suurin osa synnyttäjistä oli tyytyväisiä kohtaamiskokemuksiin äitiyshuollon ammattilaisten kanssa, osa synnyttäjistä koki stigmatisoivaa kohtaamista, mikä viittaa lihavuuden stigman olemassaoloon suomalaisessa äitiyshuollossa. Kaiken kokoisten synnyttäjien yhdenvertaisuuden edistämiseksi äitiyshuollon ammattilaiset tarvitsevat aiheen käsittelyyn erityistä sensitiivisyyttä ja lisää koulutusta.

The prevalence of overweight and obesity is rising. Maternal obesity can have direct and long-term health consequences for both mother and offspring, including an increased risk of pre-eclampsia, caesarean section and stillbirth. According to previous research, obese women experience negative encounters and weight stigma from healthcare professionals in maternity care. However, there is limited research on the experiences of obese women and the prevalence of weight stigma in Finnish maternity care. The purpose of this research was to describe obese women’s (BMI ≥ 30 kg/m2) experiences of encounters with healthcare professionals during pregnancy, birth and postpartum in maternity care in Finland. The aim was to understand how weight stigma appears in the experiences of obese women and how equality for all body sizes could be promoted in maternity care from their perspective. The research was conducted using qualitative research design. In total, sixteen women with obesity participated in semi-structured interviews between May and September 2025. The interviews were conducted individually via Zoom. All interviews were audio-recorded and transcribed. Thematic analysis was used to analyze the interview data. The women were aged between 26–41 years, with eleven being primiparous and five multiparous. The women reported feeling nervous about their encounters beforehand due to their weight. However, majority of the women had positive encounters with maternity care professionals, where they felt treated with respect and sensitivity. In contrast to positive experiences, some of the women also described negative encounters with professionals. Disrespectful encounters included preconceptions due to obesity, as well as dismissive and weight-focused interactions. The women emphasized that equality in maternity care requires professionals to discuss weight-related issues, and that professionals need more education to do so. Furthermore, the women expressed a desire for a weight-neutral approach in maternity care, along with sensitivity and individuality in encounters. Majority of the women reported positive encounters in maternity care. However, some of the women had stigmatizing encounters, which suggests that weight stigma exists in Finnish maternity care. To promote equality for women of all sizes in maternity care, maternity care professionals need specific sensitivity and further education in addressing this topic.
Keywords: raskaus; synnytys; synnyttäjä; ylipaino; lihavuus; kohtaaminen; lihavuuden stigma; äitiyshuollon ammattilaiset; pregnancy; childbirth; birthing mother; overweight; obesity; encounter; weight stigma; maternity care professionals