Akuutti reaktio lääkeaineinfuusioista - syöpälääkehoitopoliklinikan arkea - Rautakorpi Liisa; Väliaho Vesa; Alanne Erika (Finland, 2025)
Suoneen annettava lääkehoito on tärkeä osa monen syövän hoitoa. Syövän hoidossa lääkeaineinfuusiona voidaan antaa solunsalpaajia sekä erilaisia molekulaarisesti kohdennettuja hoitoja kuten vasta-aineita. Lääkeaineinfuusio voi aiheuttaa lääkeainereaktion, jonka ilmaantumisen todennäköisyys vaihtelee annettavan lääkeaineen mukaan merkittävästi. Lääkeainereaktiot syntyvät erilaisten vaikutusmekanismien kautta, ja niiden vakavuus voi vaihdella hyvin lievästä reaktiosta vakavaan, jopa henkeä uhkaavaan reaktioon. Infuusioreaktiot ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, ja niistä suurin osa on lieviä. Hoidossa ensisijaista on reaktioiden ehkäisy, oireiden varhainen tunnistaminen, infuusion keskeyttäminen, reaktiolääkkeiden antaminen ja seuranta. Jokaisessa lääkeinfuusioita antavassa yksikössä tulisi olla tarkat ohjeet reaktioiden varalta. Kuvaamme syöpäpotilaiden syöpälääkeaineinfuusioreaktioiden ilmaantumista ja hoitoa Turun yliopistollisen keskussairaalan lääkehoitopoliklinikassa.