Käänteisen todistustaakan vaikutus syyttömyysolettamaan perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta - Palenius, Pinja (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee syyttömyysolettamaa ja käänteisen todistustaakan vaikutusta sen toteutumiselle perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Tavoitteena on selvittää syyttömyysolettaman keskeinen sisältö, sen rajoittamisen edellytykset sekä se, voidaanko käänteinen todistustaakka sovittaa yhteen perusoikeuksien kanssa. Tutkimus on lainopillinen, ja sen teoreettinen viitekehys muodostuu syyttömyysolettamasta perusoikeutena, todistustaakan jaon periaatteista, perusoikeuksien rajoitusopista sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklaa koskevasta käytännöstä. Keskeiset tulokset osoittavat, että syyttömyysolettaman ydinalueeseen kuuluvat syyttäjän todistustaakka, epäselvien tilanteiden ratkaiseminen vastaajan eduksi ja itsekriminointisuoja. Todistustaakan siirto on sallittua vain, jos syyttäjä on ensin esittänyt riittävän näytön ylittääkseen näyttökynnykset, laissa olevat olettamat ovat aidosti kumottavissa ja syytetylle jää tosiasiallinen mahdollisuus vastanäyttöön. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja korkein oikeus hyväksyvät käänteisen todistustaakan vain poikkeuksellisesti, mikä korostaa syyttömyysolettaman keskeisen sisällön suojaa. Kehitysehdotuksina esitetään selkeämpiä lainkirjauksia todistustaakan jaosta ja olettamusten kumottavuudesta sekä suhteellisuusarvioinnin näkyvämpää perustelemista lain esitöissä. Tavoitteena on varmistaa, että käänteinen todistustaakka säilyy rikosprosessissa poikkeuksena ja on yhteensopiva perus- ja ihmisoikeusjärjestelmän kanssa.
Keywords: syyttömyysolettama; käänteinen todistustaakka; perusoikeusrajoitus