Yksipuolisten talouspakotteiden vaikutus pankin ja asiakkaan väliseen sopimussuhteeseen - Hägg, Janni (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Yhdysvaltojen yksipuolisesti asettamien talouspakotteiden oikeudellisia ja käytännön vaikutuksia pankkisektorilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten ja miksi kansainväliset pankit noudattavat Yhdysvaltojen pakotepolitiikkaa ja millä tavoin tämä vaikuttaa pankin ja asiakkaan väliseen sopimussuhteeseen. Tarkastelu keskittyy erityisesti ekstraterritoriaaliseen toimivaltaan eli siihen, miten Yhdysvaltojen pakotteet vaikuttavat myös niiden lainkäyttöalueen ulkopuolella. Tutkimusmenetelmänä on käytetty lainoppia eli voimassa olevien oikeusnormien systematisointia ja tulkintaa. Erityisenä painopisteenä on pakotelainsäädäntö kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, pankkien sääntelykehikko sekä oikeuskäytäntö, joka liittyy pankkien velvollisuuksiin ja asiakkaiden oikeuksiin. Lisäksi tutkielmassa analysoidaan kansainvälisiä ja kansallisia oikeustapauksia. Keskeiset tutkimustulokset osoittavat, että Yhdysvaltojen pakotteet ovat käytännössä kansainvälisesti velvoittavia suurille pankeille, vaikka ne eivät olisi kyseisen maan lainkäyttövallan alaisia. Tämä johtuu Yhdysvaltojen dollarin keskeisestä asemasta kansainvälisessä rahoitusjärjestelmässä sekä pakotteiden rikkomiseen liittyvistä seuraamuksista, kuten markkinoilta sulkemisesta ja mainehaitoista. Tutkimuksessa todetaan, että eurooppalaiset pankit ovat erityisen alttiita Yhdysvaltojen pakotteille, koska ne ovat riippuvaisia Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmästä. Johtopäätöksissä todetaan, että pankkien ja asiakkaiden oikeussuhde on monimutkaistunut pakotteiden myötä, ja pakotteiden noudattaminen on monilta osin pankkien kannalta pakollista, vaikka kyse ei olekaan suoraan sovellettavasta oikeudesta. Asiakkaan näkökulmasta ongelmallista on se, että Yhdysvaltojen talouspakotteisiin on käytännössä katsoen mahdotonta hakea muutosta.
Keywords: talouspakotteet, yksipuoliset pakotteet, pankkioikeus, sopimusoikeus, ekstraterritoriaalinen toimivalta, kansainväliset rahoitusmarkkinat, pankkien sääntely