Maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kokemukset ikääntyneiden hoitotyöstä ja työolosuhteista geriatrisilla vuodeosastoilla - Tirkkonen, Emily (My University, 2025)
Väestön ikääntyessä sairaanhoitajien kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti, mikä asettaa terveydenhuoltojärjestelmille merkittäviä haasteita. Suomessa, jossa väestö on Euroopan vanhimpia ja ikääntyy nopeasti, maahanmuuttajataustaisilla sairaanhoitajilla on yhä keskeisempi rooli ikääntyneiden hoitotarpeisiin vastaamisessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja analysoida maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kokemuksia ikääntyneiden hoitotyöstä ja alan työolosuhteista. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä näistä kokemuksista, joita voidaan hyödyntää kehitettäessä työolosuhteita, kuten perehdyttämistä, ja koulutusta maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien osalta erityisesti ikääntyneiden hoitotyössä. Tässä laadullisessa kuvailevassa tutkimuksessa aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoituja fokusryhmähaastatteluja, jotka mahdollistivat osallistujien omakohtaisten kokemusten syvällisen esiin tuomisen. Tutkimukseen valittiin tarkoituksenmukaisella otannalla geriatrisilla osastoilla työskenteleviä maahanmuuttajataustaisia sairaanhoitajia (n = 12). Aineisto kerättiin joulukuu 2024 ja tammikuu 2025 aikana. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin, ja kerätyt aineistot analysoitiin induktiivisen sisällönanalyysin menetelmin. Tämän tutkimuksen tuloksina kaksi yläteemaa kuvaavat maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kokemuksia ikääntyneiden hoitotyöstä geriatrisilla osastoilla: potilassuhteet ja vuorovaikutus sekä hoitotyön sisältö ja vaatimukset. Kokemuksia työolosuhteista kuvaa kolme yläteemaa: työyhteisön ilmapiiri ja vuorovaikutus, johtajien tuki ja organisaatiomuutos sekä kielelliset haasteet ja dokumentointi. Tulokset osoittavat, että vaikka työ koetaan merkitykselliseksi, ammatillisesti palkitsevaksi ja työsuhdeturvaa tarjoavaksi, siihen liittyy haasteita, kuten kielimuurit, kulttuurierot ja ennakkoluulot, jotka vaikuttavat vuorovaikutukseen ja integroitumiseen työyhteisöön. Monikulttuurinen tausta voi kuitenkin rikastuttaa hoitotyötä, erityisesti elämän loppuvaiheen hoidossa, mikä korostaa tarvetta kehittää osallistavia johtamiskäytäntöjä, kulttuurisesti sensitiivisiä toimintamalleja ja työolosuhteita, jotka tukevat yhdenvertaisuutta, ammatillista arvostusta ja hoidon laatua. Työhyvinvointiin, riittäviin resursseihin ja oikeudenmukaiseen palkkaukseen panostaminen sekä hoitohenkilökunnan osallistaminen päätöksentekoon ovat keskeisiä lähtökohtia korkealaatuisen hoitotyön varmistamiseksi muuttuvassa terveydenhuoltoympäristössä. Jatkotutkimuksissa on hyödyllistä vertailla maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien kokemuksia erilaisissa hoitoympäristöissä, kuten kotihoidossa, tehostetussa palveluasumisessa ja yksityisellä sektorilla. Lisäksi on tärkeää selvittää, miten työyhteisön kulttuurinen moninaisuus vaikuttaa hoitotyön käytäntöihin, tiimityöhön ja potilastyytyväisyyteen.

As populations age, the demand for nurses is growing worldwide, posing significant challenges for healthcare systems. In Finland, which has one of the oldest and fastest aging populations in Europe, nurses with an immigrant background are playing an increasingly important role in meeting the care needs of older people. The purpose of this study was to describe and analyse the experiences of immigrant nurses in caring for the older people and their working conditions in the field. The aim is to increase understanding of these experiences, which can be used to develop working conditions, such orientation programs, and education for nurses with an immigrant background, particularly in the care of the older people. In this qualitative descriptive study, semi-structured focus group interviews were used as the data collection method, which allowed the participants to express their personal experiences in depth. A purposive sample of nurses (n = 12) with an immigrant background working in geriatric wards was selected for the study. The data was collected between December 2024 and January 2025. The interviews were recorded and transcribed, and the collected data was analysed using inductive content analysis methods. The results of this study yielded two main themes that describe the experiences of nurses with an immigrant background working in geriatric wards: patient relationships and interaction, and the nursing content and demands. Experiences of working conditions are described by three main themes: work community atmosphere and interaction, support from managers and organizational change, and language challenges and documentation. The results show that although the work is perceived as meaningful, professionally rewarding, and offering job security, it involves challenges such as language barriers, cultural differences, and prejudices that affect interaction and integration into the work community. However, a multicultural background can enrich nursing, especially in end-of-life care, which highlights the need to develop participatory management practices, culturally sensitive operating models, and working conditions that support equality, professional appreciation, and quality of care. Investing in well-being at work, adequate resources, and fair pay, as well as involving nursing staff in decision-making, are key starting points for ensuring high-quality nursing care in a changing healthcare environment. Further research would benefit from comparing the experiences of nurses with immigrant backgrounds in different care settings, such as home care, enhanced assisted living, and the private sector. It is also important to investigate how cultural diversity in the workplace affects nursing practices, teamwork, and patient satisfaction.
Keywords: maahanmuuttajataustaiset sairaanhoitajat, ikääntyneiden hoitotyö, työolosuhteet, geriatriset osastot, fokusryhmähaastattelututkimus, nurses with immigrant background, older people care, working conditions, geriatric wards, focus group interview study