Monikansallisen konsernin verotettavan tulon jakaminen valtioiden välillä - Sainio, Ilona (My University, 2020)
Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella monikansallisten konsernien verotettavan tulon jakamista valtioiden välillä. Kyseessä on aihepiiri, joka on erityisesti 2010-luvulla noussut keskustelun aiheeksi. Asiaan syvennytään siirtohinnoittelun tarkastelun kautta, sillä juuri siirtohinnoittelu on suurelta osin se syy, miksi monikansallisen konsernin verotettavan tulon jakamiseen on kiinnitetty huomiota. Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisten liiketoimien hinnoittelua. Sen merkittävyyttä nostaa se, että suuri osa maailmankaupasta on keskittynyt monikansallisten konsernien sisäisiin liiketoimiin. Siirtohinnoittelulla on siis vaikutusta siihen, miten monikansallisen konsernin verotettava tulo jakautuu valtioiden välillä. Tutkielmassa syvennytään siirtohinnoittelussa tällä hetkellä sovellettavaan markkinaehtoperiaatteeseen, jonka tarkoituksena on taata liiketoimien markkinaehtoinen hinnoittelu konserniyhtiöiden välillä ja siten oikea määrä kohdistettavaa tuloa eri valtioihin. Tutkielmassa mennään myös siirtohinnoittelusta askeleen pidemmälle, sillä markkinaehtoperiaatteen rinnalle on otettu tulon kaavamainen jako, jonka toimintaperiaate perustuu ikään kuin siirtohinnoittelun eliminointiin konsolidoitujen tilinpäätösten muodossa ja konsernin tilinpäätöksen tuloksen jakamista ennalta määritetyllä jakokaavalla. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jotta tutkielmassa oli mahdollista syventyä tiettyyn rajattuun ilmiöön sekä pyrkiä ymmärtämään ja kuvaamaan sitä teoriataustan ja siirtohinnoittelun asiantuntijahaastatteluiden avulla. Ensin koostettiin kirjallisuuskatsaus, jotta oli mahdollista tarkastella kahden eri tavan lähtökohtia ja arvioida niitä aiemman tutkimuksen perusteella. Perusteellisen teoriataustan avulla koostettiin teemahaastattelut siirtohinnoittelun asiantuntijoille. Tutkimusten tulosten perusteella voidaan todeta, että oleellista tavan valinnassa on sen arviointi, että käyttötarkoitus huomioiden hyötyjen pitäisi olla hyväksyttävässä suhteessa mahdollisiin haittoihin. Tulosten perusteella tulon kaavamaisen jaon nähdään ratkaisevan joitakin markkinaehtoperiaatteen haasteita, mikä helpottaisi tulon jakamista käytännössä. Tutkielman tulokset antavat kuitenkin tulon kaavamaisen jaon eduille erilaisen painoarvon siinä, mitä pidetään tärkeänä verotettavan tulon jakamisessa. Tutkielman tulokset painottavat markkinaehtoperiaatetta oikeana monikansallisen konsernin tulon jakamisen menetelmänä erityisesti siksi, että sen katsotaan mahdollistavan tulon jakaminen oikeudenmukaisella tavalla. Tutkielman tulokset vahvistavat väitteen markkinaehtoperiaatteen vahvasta asemasta.
Keywords: Siirtohinnoittelu, monikansallinen konserni, etuyhteys, markkinaehtoperiaate, tulon kaavamainen jako, ennalta määritetty jakokaava