Tuoteomistajan tehtäväkenttä ketterässä kehitystiimissä - Lantela, Timi (My University, 2021)
Ketterät menetelmät ovat viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana saavuttaneet huiman suosion ohjelmistoalalla. Suosituimmissa ketterissä menetelmissä tunnistetaan tuoteomistaja yhtenä projektitiimin jäsenenä. Tuoteomistajan vastuulla on maksimoida kehitettävän ohjelmistotuotteen avulla synnytettävä arvo. Keskeisestä ja vaikeasta roo-lista huolimatta tuoteomistajan tehtäväkenttää koskeva aiempi kirjallisuus on niukkaa. Tämän tutkielman tarkoituksena on kaventaa tätä tutkimusaukkoa ja selvittää, mitä eri rooleja ja vastuita tuoteomistaja hoitaa ketterässä kehitystiimissä. Tutkimus toteutettiin laadullisena monitapaustutkimuksena, jossa haastateltiin ko-keneita tuoteomistajan roolissa toimineita asiantuntijoita useilta eri toimialoilta. Teema-haastatteluin kerätty aineisto analysoitiin teemoittelun avulla, ja näitä esiin nousseita teemoja vertailtiin aiempaan kirjallisuuteen. Aineisto vahvistaa suurelta osin aiemmassa kirjallisuudessa esiintyneet tuoteomista-jan tehtävät. Myös uusia tehtäviä löytyi. Aineiston mukaan tuoteomistajan tärkeimpänä tehtävänä on toimia linkkinä liiketoiminnan edustajien ja kehitystiimin välillä, ja muoka-ta monimutkaiset liiketoiminnan vaatimukset kehitystiimin ymmärtämään muotoon tuot-teen kehitysjonolle. Aineistosta käy ilmi, että konsulttina toimiessaan tuoteomistaja saat-taa kohdata intressiristiriidan asiakasyrityksen ja edustamansa konsulttiyrityksen välillä. Lisäksi aineiston mukaan tuoteomistaja joutuu usein hoitamaan myös projektipäällikön tehtäviä kehitystiimissä.
Keywords: tuoteomistaja, ketterät menetelmät, ohjelmistotuotejohtaminen