Äidinmaidon totaali IgA ja HPV16 spesifinen IgA : Vaikutus lapsen HPV infektioon - Mäkinen, Josefiina (My University, 2024)
Ihmisen papilloomavirukset (human papilloma virus, HPV) ovat yleisiä limakalvo- ja ihoinfektioita aiheuttavia DNA-viruksia. HPV infektio on usein oireeton ja paranee spontaanisti, mutta joissain tapauksissa infektio voi kroonistua. Kroonistuneella suuren riskin HPV-infektiolla, esimerkiksi HPV16, on vahva yhteys erilaisten syöpien, kuten kohdunkaulan syövän syntyyn. HPV16 tartunta saadaan usein sukupuoliteitse, mutta HPV-viruksilla on myös muita tartuntareittejä ja esimerkiksi lapsi voi saada tartunnan äidiltään synnytyksen yhteydessä. Niin aikuisilla kuin lapsilla HPV-virus voi infektoida sekä genitaalialueen- että suun limakalvoja. Lapsen immuunijärjestelmä kehittyy täysin toimivaksi vasta syntymän jälkeen ja äidinmaidon sisältämät vasta-aineet antavat lapselle suojaa erilaisia infektioita vastaan, minkä lisäksi ne vaikuttavat merkittävästi lapsen immuunijärjestelmän kehitykseen ja säätelyyn. Äidinmaidon koostumus on vahvasti yksilöriippuvaista. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, erittyykö HPV16 vasta-aineita äidinmaitoon ja onko niillä yhteyttä lapsen HPV-infektion syntyyn ja kehitykseen varhaislapsuuden aikana. Tutkimus aloitettiin optimoimalla aikaisemmin syljelle käytetty ELISA-määritys (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) äidinmaidolle sopivaksi maitonäytteiden totaali IgA pitoisuuksien määrittämistä varten. Tämän jälkeen pystytimme ja optimoimme äidinmaidolle sopivan HPV16 spesifisen ELISA-määrityksen. Analysoidut äidinmaitonäytteet sisälsivät keskimäärin IgA vasta-aineita 460 µg/ml (vaihteluväli 100,90-1137 µg/ml). Maitonäytteiden HPV16 vasta-ainetasot määritettiin mittaamalla näytteistä absorbanssit (492 nm), minkä jälkeen HPV16 vasta-ainetasoja verrattiin äidiltä ja lapselta kerättyihin perustietoihin ja HPV-statuksiin. Äidin tupakoinnilla huomattiin olevan yhteys suurempaan HPV16 vasta-aineiden eritykseen äidinmaitoon, mutta tupakointi ei vaikuttanut maidon totaali IgA määrään. Äidinmaidon HPV16 vasta-ainetasoille ei löydetty tilastollisesti merkitsevää yhteyttä lapsen HPV-infektion kehityksen kanssa. Työssä analysoidut äidinmaitonäytteet (n=101) ovat osa TY:n Hammaslääketieteen laitoksen ja TYKS:n Naistentautien yhteistä HPV-infektion luonnollista taudinkulkua selvittävää pitkittäistutkimusta.
Keywords: ELISA, HPV16, IgA, papilloomavirus, totaali IgA, äidinmaito