Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden seuraukset sosiaalityön johtajien kuvaamina The consequences of turnover among social workers described by social work supervisors - Holappa, Johanna (Työelämän tutkimusyhdistys ry, 2025)
Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuudesta on puhuttu pitkään. Tässä artikkelissa tarkastelemme aiemmista tutkimuksista poiketen sitä, miten sosiaalityön johtajat jäsentävät sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden seurauksia. Tutkimusaineistomme koostuu kahdeksasta sosiaalityön johtajan teemahaastattelusta, jotka toteutettiin Varsinais-Suomen alueella alkukeväästä 2020. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden seuraukset jäsentyivät analyysissä yksilöihin kohdistuviksi seurauksiksi, sosiaalityön yhteisöihin kohdistuviksi seurauksiksi ja sosiaalityön yhteiskunnallisiksi seurauksiksi. Vaihtuvuudesta seurasi kuormitusta asiakkaille, sosiaalityöntekijöille, sosiaalityön johtajille ja työyhteisöille. Sosiaalityön johtajien mukaan vaihtuvuus heikentää sosiaalityön palveluiden laatua ja vaikuttavuutta. Vaihtuvuus rapauttaa myös sosiaalityön profession perustuksia sekä horjuttaa sosiaalityön ammattietiikan ja yhteiskunnallisen tehtävän toteuttamista. Vaikka vaihtuvuudella saattaa olla positiivisiakin seurauksia, tässä tutkimuksessa sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus näyttäytyi enimmäkseen toimintaa rapauttavana ja ongelmallisena. Tulosten mukaan vaihtuvuudella on sosiaalityössä niin kielteisiä seurauksia, että sosiaalityöntekijöiden vältettävissä olevaan vaihtuvuuteen pitää aktiivisesti etsiä ratkaisuja.
Turnover among social workers has been discussed for a long time. Previous studies have focused on the causes of turnover from the social workers’ perspective, whereas this study considers the consequences of turnover described by social work supervisors. Our research data consist of eight thematic interviews conducted in Finland in early 2020. The data were analysed using qualitative content analysis. Our results show that the turnover of social workers burdens clients, workers, supervisors, and organisations. According to the supervisors, turnover among social workers also impairs the quality and effectiveness of social work services. Moreover, turnover erodes the foundations of the social work profession and undermines the implementation of professional ethics and missions. Whilst turnover may sometimes have positive consequences, in this study the social work turnover was mostly defined as dysfunctional and problematic. In the light of our results, there is an urgent need to find a solution to the avoidable turnover of social workers.