Usenetin rooli nykyinternetissä - Tuomi, Roni (My University, 2024)
User’s Network eli Usenet on yksi internetin historian vanhimmista vielä toiminnassa olevista verkkojärjestelmistä. Se luotiin alun perin paikaksi jakaa vaikeasti saatavilla olevaa tietoa tietokoneista 1980-luvun alussa, mutta se on vuosikymmenten varrella muovautunut moneen muuhunkin tarkoitukseen. Nykypäivänä Usenet on kuitenkin harvoin julkisuudessa, ja sen nimeen törmääkin todennäköisimmin vain mainintana tietoverkkojen historiassa tai populaarikulttuurissa. Tästä huolimatta Usenetin teknologia ja infrastruktuuri ovat vielä ahkerassa käytössä monilla aktiivikäyttäjillä, ja sen palvelimille ladataan enemmän dataa kuin koskaan ennen sen historiassa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää miksi Usenet on vielä aktiivisessa käytössä ja sen päivittäisen syötteen koko kasvussa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja sen aineistona käytettiin yhtä kokoelmateosta ja kahta tutkimusartikkelia. Aineiston tukena käytettiin lisäksi Usenet-palveluntarjoajien julkaisemia tilastoja ja tiedotteita. Tutkielmassa tarkastellaan Usenetin historiaa ja toimintaperiaatteita, vertaillaan sitä nykyaikaisiin teknologioihin sekä analysoidaan sen päivittäisen syötteen koon kasvua. Tehdyn tutkielman perusteella havaittiin Usenetin käytön siirtyneen tekstipainotteisesta keskusteluyhteisöstä paikaksi jakaa tiedostoja yksityisyyslähtöisesti ja nopeasti. Nämä ominaisuudet ovat tehneet Usenetista houkuttelevan sijainnin internet-piratismille, ja onkin syytä olettaa suurimman osan sen sisällöstä olevan nykyään laittomasti jaettua tekijänoikeussuojattua materiaalia.
Keywords: Internet, NNTP, Usenet, uutisryhmä, yksityisyys