Taideteoksesta heideggerilaisittain - Laakso, Aaron (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa käsitellään taideteoksen olemista ja taideteoksen olemuksen kysymistä Martin Heideggerin filosofiaan nojaten. Tutkimuskohteena on Heideggerin olemis-kysymykseen sekä taiteeseen liittyvä filosofia, jota hän käsitteli laajalti teoksissaan. Tutkielman tarkoituksena on avata taideteoksen olemista ja siinä tapahtuvaa totuuden tapahtumaa. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena: tässä tutkielmassa analysoidaan käsitemaailmaa. Tutkimuksen keskeisimmät kohteet ovat Heideggerin teokset: Der Ursprung des Kunstwerkes (2008), Sein und Zeit (2000) ja Einführung in die Metaphysik (1953). Tutkimuksessa tuodaan esille Heideggerin näkemys siihen, miten ihminen voi kokea olemassaolonsa, ympäröivän maailman sekä oliot tässä maailmassa. Tämän lisäksi tarkastelussa tuodaan esille tavallisten esineiden sekä taideteosten oleminen. Taideteosten analysoinnissa nostetaan esille heideggerilaisittain teoksessa tapahtuva totuuden tapahtuma, taide ja lopulta myös taiteen runoluontoisuus. Tehty analyysi osoittaa tunnetun näkemyksen siitä, miten runous on Heideggerin olemisfilosofiassa keskeinen tekijä, ja miten taidetta voidaan kuvata hänen mukaansa runoutena. Tutkielman lopulla kirjoittaja pyrkii kokoamaan yhteen Heideggerin taidetta koskevan teorian sen keskeisiltä osilta ja ottamaan mukaan myös visuaalisen esitystavan, jotta tämä taideteoksen runollisen olemuksen monimutkainen sisältö voitaisiin saattaa ymmärretyksi. Tutkimuksen tarkoituksena on siis avata portti Heideggerin olemisymmärrykseen, jotta voisimme tehdä tulkintoja taideteoksista. Tämä työ toteutettiin tulevaa tutkimusta silmällä pitäen saavuttamaan itse alkuperäisteoksesta heideggerimainen kokonaisvaltainen käsitys, jotta voitaisiin edes alkaa pohtia asiaa teoksen kääntämisen ja käännösteorioiden kannalta.