Juurihoidon yleisimmät komplikaatiot, niiden ehkäisy ja hoito - Rantala, Katariina (My University, 2025)
Tämän opinnäytetyön aiheena on juurihoidon komplikaatiot. Tarkoituksena on koota yhteen tietoa juurihoidon yleisimmistä komplikaatioista, niiden ehkäisystä ja hoidosta. Komplikaatiot on jaettu hampaan anatomiaan liittyviin haasteisiin, juurihoidon aikaisiin komplikaatioihin ja juurihoidon jälkeisiin komplikaatioihin. Pääpaino on juurihoidon aikaisissa komplikaatioissa. Aineistona käytettiin PubMed-tietokannan artikkeleita, Suomen Hammaslääkärilehden artikkeleita, Juurihoidon Käypä hoito -suositusta (2022) ja muuta alan kirjallisuutta. Hakusanoina olivat endodontic treatments, root canal therapy, complications, hypochlorite accident, transportation, calcification, separated instruments, perforation, pulp stones, vertical fracture, cracked teeth, apical periodontitis ja discolouration. Hakutulokset rajattiin koskemaan vain englanninkielisiä ja 2010-luvulla julkaistuja artikkeleita. Analyysiin valikoitui edellä mainituilla kriteereillä 65 artikkelia ja 4 alaa käsittelevää kirjaa. Juurihoidon komplikaatioista yleisimpiä ovat juurentäytön ongelmat, instrumentin katkeaminen ja juurikanavan anatomian muutokset. Useimmat juurihoidon aikaiset komplikaatiot on mahdollista estää huolellisella työskentelyllä ja apuvälineiden, kuten hyvän valaistuksen ja suurennostyökalujen käytöllä. Juurihoidon vaikeuden arviointi auttaa varautumaan mahdollisiin komplikaatioihin ja arvioimaan omien kliinisten kykyjen riittävyyttä hoidon suorittamiseen. Komplikaatioiden hoito voi olla haastavaa, mutta useimmiten komplikaatiot pystytään hoitamaan konservatiivisesti ja onnistumisen todennäköisyys on hyvä jopa pysyvissä komplikaatioissa, kuten perforaatioissa.
Keywords: juurihoito, periapikaalinen parodontiitti, pulpiitti, komplikaatio