Tammikuuilmiö euroalueella : Tarkastelussa Suomen, Saksan, Ranskan ja Italian osakemarkkinat vuosina 2010-2017 - Lahtinen, Fiiamaria (My University, 2019)
Osakemarkkinoilla on kansainvälisesti havaittu useita anomalioita eli säännönmukaisia poikkeamia markkinatehokkuudesta. Yksi tunnetuimmista ja eniten tutkituimmista anomalioista on tammikuuilmiö, jolla tarkoitetaan sitä, että osakkeiden tuotot ovat systemaattisesti tammikuussa muita kuukausia korkeammat. Ilmiö havaittiin ensimmäisenä 1940-luvulla Yhdysvaltojen aineistolla, minkä jälkeen sen on osoitettu esiintyneen lähes jokaisessa maailman suurimmassa pörssissä. Viime aikoina monien osakemarkkina-anomalioiden on kuitenkin nähty heikentyneen tai osin jopa kadonneen parantuneen markkinatehokkuuden ja sijoittajien laajemman tietämyksen ansiosta. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko euroalueella havaittavissa tammikuuilmiö vuosina 2010–2017 ja onko ilmiön esiintyminen sidoksissa tiettyyn yrityskokoon. Lisäksi tutkielman tavoitteena on antaa mahdollisimman laaja sekä ajan tasalla oleva kirjallisuuskatsaus ilmiöstä. Tutkielman alun teoriaosiossa käsitellään sitä, miten osakemarkkinoiden tehokkuus, käyttäytymistieteellinen rahoitus, arvopaperien hinnoittelumallit sekä tammikuuilmiö liittyvät toisiinsa. Tammikuuilmiön käsittelyn yhteydessä käydään läpi ilmiön taustaa, mahdollisia syitä sekä aiempien tutkimusten saamia tuloksia ilmiön esiintymisestä euroalueella. Empiirisessä osiossa tutkimuskysymykseen haetaan vastausta neljän otosmaan – Suomen, Saksan, Ranskan ja Italian – neljällä osakeindeksillä, jotka kukin sisältävät eri kokoluokan yrityksiä. Saatuja tuloksia verrataan koko euroalueen yrityksiä sisältäviin Euro Stoxx -indekseihin, jotta voidaan tehdä päätelmiä ilmiöstä laajemmin euroalueella. Koko 2010–2017 vuodet kattavan tutkimusperiodin lisäksi tutkimuksen aikaväli jaetaan muutamaan aliperiodiin, joiden avulla selvitetään ilmiön esiintymisen mahdollisia eroja tutkimusperiodin sisällä. Tutkimusmenetelmänä käytetään pienimmän neliösumman lineaarista regressiota. Tulokset osoittavat, että euroalueella esiintyy 2010-luvulla tilastollisesti merkitsevää tammikuuilmiötä usealla tarkasteluajanjaksolla etenkin pieniä yrityksiä sisältävissä osakeindekseissä. Toisella aliperiodilla havaitaan merkitsevää tammikuuilmiötä myös keskisuurten yritysten osakkeissa. Sen sijaan suurten yritysten osakeindekseissä ja yleisindekseissä ei havaita millään ajanjaksolla tilastollista tammikuuilmiötä. Täten lopuksi todetaan, että ilmiö koskee tutkimusaineistossa erityisesti pieniä yhtiöitä ja että ilmiö esiintyy erityisesti silloin, kun bruttokansantuotteen kasvu on vähäistä.
Keywords: Anomalia, tammikuuilmiö, osakemarkkinat, markkinatehokkuus