Rakennusvalvonta juridisena prosessina viranomaisen ja rakennushankkeeseen ryhtyvän välisessä suhteessa - Peltoniemi, Mari (My University, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää rakennusvalvontaa juridisena prosessina rakennusvalvontaviranomaisen ja rakennushankkeeseen ryhtyvän välisessä suhteessa. Rakennusvalvontaa sääntelevä maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) on hyvin avointa ja niukkasanaista, minkä vuoksi rakennusvalvontaviranomaisille jää suuri vastuu lain soveltamisesta, koska heidän tulee käyttää omaa harkintavaltaansa tulkitessaan lakia yksittäistapauksiin. Lain luonteen vuoksi rakennusvalvontaa koskevaa lainsäädäntöä on syytä tarkastella lähemmin ja pyrkiä selventämään rakennusvalvonnan kokonaisuutta. Rakennusvalvontaviranomaisen ja rakennushankkeeseen ryhtyvän välinen suhde on relevantti rakennusvalvonnassa, koska rakennushankkeeseen ryhtyvällä on päävastuu rakennusprojektista ja rakennusvalvontaviranomainen pyrkii yleisen edun kannalta varmistamaan, että rakentamista koskevaa sääntelyä ja määräyksiä sekä lupaehtoja sovelletaan yksittäisissä rakennushankkeissa ja rakennusvalvontaviranomainen kohdistaa vaatimuksensa pääasiassa rakennushankkeeseen ryhtyvää kohtaan. Tutkimuksessa tarkastelun kohteena on rakennusvalvonnan kokonaisuuden selvittäminen sekä erityiskysymyksinä viranomaisen ja rakennushankkeeseen ryhtyvän väliset vastuukysymykset sekä rakennushankkeeseen ryhtyvän oikeussuojan toteutuminen avoimen sääntelyn ja viranomaisen harkintavallan myötä.
Keywords: rakennusvalvonta, rakennusprojekti, rakennusvalvontaviranomainen, rakennushankkeeseen ryhtyvä, maankäyttö- ja rakennuslaki, ympäristöoikeus.