Varhaiskasvatuksen opettajien näkemyksiä videomateriaalin käyttämisestä toiminnan tukena varhaiskasvatusryhmässä - Ohvo, Oskari (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka varhaiskasvatuksen opettajat hyödyntävät videomateriaalia toiminnan tukena varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksessa aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka sisälsi sekä monivalinta- että avoimia kysymyksiä. Tutkimuksessa käytettiin neljää monivalintakysymystä ja neljää avointa kysymystä. Kyselyyn vastasi yhteensä 27 varhaiskasvatuksen opettajaa nähtyään julkaisun tutkimuksen aiheesta ja kyselylomakkeesta Facebook-sovelluksessa. Aineiston tuloksista kävi ilmi, että videomateriaalin käyttö varhaiskasvatuksen tukena jakautui tasaisesti vastaajien kesken. Suurin osa varhaiskas käytti videoita viikoittain tai useammin. Videomateriaalin valintaan vaikuttivat useimmiten ajankohtainen aihe tai teema sekä pedagogiset tavoitteet. Lapset katsoivat videoita pääasiassa yhdessä opettajan kanssa, mutta myös tabletin tai suuren näytön avulla. Videoiden katseluun liittyi usein aktiivista osallistumista, kuten musiikin mukana liikkumista tai keskustelua videon aiheesta. Tutkimuksen perusteella suurin osa varhaiskasvatuksen opettajista oli tietoisia digitaalisista videomateriaaleista, mutta pieni vähemmistö ei ollut tietoinen niiden olemassaolosta. Videomateriaalin käyttämistä estivät pääasiassa tiedon puute, resurssien puute ja perinteisten opetusmenetelmien suosiminen. Tutkimuksen menetelmänä käytettiin kyselylomaketta, mikä voi aiheuttaa rajoituksia tulosten yleistettävyyteen ja syvällisyyteen. Lisäksi vastaajien määrä oli rajallinen, mikä voi vaikuttaa tulosten edustavuuteen. Jatkotutkimusehdotuksena voitaisiin suorittaa laajempia ja syvällisempiä haastatteluja varhaiskasvatuksen opettajien kanssa sekä tutkia tarkemmin videomateriaalin käytön esteitä ja mahdollisuuksia varhaiskasvatuksessa.
Keywords: mediakasvatus, varhaiskasvatus, videomateriaali