Kestävän liiketoiminnan kehystäminen : Johtamisen opiskelijoiden kognitiivisten kehysten kartoitus ja tulkinta kestävän liiketoiminnan integroivan näkökulman kontekstissa - Pasi, Arttu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida toimijoiden päätöksentekotilanteen kehystystä kestävän liiketoiminnan kontekstissa. Kestävä liiketoiminta on monitulkintainen ilmiö ja toimijat organisaatioissa antavat sille erilaisia merkityksiä riippuen heidän toiminnallisesta taustasta tai opituista sisäisistä malleista. Tällöin sille annetut merkitykset vaikuttavat siihen, miten sen suhteen toimitaan. Kehystäminen on informaationprosessointia ja osa näiden merkitysten antamista, jolloin näiden kognitiivisten prosessien tutkiminen on hyödyllistä tarkastellessa kestävän liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä. Tästä syystä, niin sanottujen tulevaisuuden johtajien kestävän liiketoiminnan kehystämisen tutkiminen valikoitui tutkimusongelmaksi. Tutkimusta varten suoritettiin kuusi puolistrukturoitua teemahaastattelua ja kerätyn aineiston pohjalta suoritettiin laadullinen analyysi sisällönanalyysin menetelmin. Tiedonantajina toimi kuusi johtamisen opiskelijaa, joista puolet oli ns. loppu vaiheen opiskelijoita ja puolet jo työelämässä olevia valmistuneita opiskelijoita. Tutkimuksen tuloksista mainittavimpia oli se, että kahden ryhmän välillä esiintyi eroja siinä, miten kestävä liiketoiminta kehystettiin. Opiskelijat ryhmän kehystys oli enemmän integroivan näkökulman useita kestävyysnäkökulmia yhdistävää verrattuna jo työelämässä oleviin, joiden kehystys kestävälle liiketoiminnalle noudatti taloudellista näkökulmaa. Tutkimustuloksista nousi esiin se, että opiskelijat olivat suhteessa myönteisempiä käsitettä kohtaan ja uskoivat kestävän liiketoiminnan roolin pysyvän keskeisenä tulevaisuudessa verrattuna jo työelämässä oleviin. Työelämässä olevien kestävälle liiketoiminnalle annetut merkitykset olivat skeptisempiä ja usko käsitteen tulevaisuuden asiaankuuluvuuteen oli vähäisempää. Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että muutos taloudellisempaan suuntaan käsitteen kehystämisessä tapahtuu aika nopeasti opiskelijoiden siirtyessä työelämään. Käsitteen eheyden nopea heikkeneminen herättää kysymyksiä kestävän liiketoiminnan käsitteen tulevaisuuden hyödyllisyydestä ja siitä mikä on kauppakorkeakoulun koulutuksen merkitys asiassa?