Feminiinisyydet ja maskuliinisuudet Motoya Yukikon novellikokoelmassa Picnic in the Storm - Sammalisto, Iida (My University, 2021)
Motoya Yukikon (s. 1979) ura prosaistina alkoi vasta 2000-luvulla, mutta hänen moderneja parisuhteita käsittelevät teoksensa ovat jo voittaneet lukuisia Japanin arvostetuimpia kirjallisuuspalkintoja. Länsimaissa Motoya on vielä harmillisen tuntematon, mitä seikkaa tämä opinnäytetyö pyrkii omalta pieneltä osaltaan muuttamaan. Vuonna 2019 julkaistussa Picnic in the Storm -novellikokoelmassa on kiehtovia kuvauksia japanilaisista sukupuolirooleista ja avioliitoista. Analysoin pääasiassa neljää kokoelmaan sisältyvää kertomusta, nimeltään “The Lonesome Bodybuilder”, “An Exotic Marriage”, “The Women” ja “The Straw Husband”, mutta otan käsittelyyn myös muutaman muun novellin silloin kun niiden teemat ja aiheet sivuavat näitä neljää. Picnic in the Storm -novellikokoelman sukupuoliasetelma on pintatasolla hyvin perinteinen: henkilöhahmot ovat joko naisia tai miehiä, ja heteroseksuaalisissa parisuhteissa. Useimmissa novelleissa naiset ja miehet myös edustavat japanilaisen kulttuurin tyypillisimpiä sukupuolirooleja, ja elävät japanilaisen ihanteen mukaisissa avioliitoissa. Mutta juuri näiden ahtaiden raamien sisäpuolelta Motoya alkaa kyseenalaistaa ja murtaa kaksijakoista sukupuolen kuvausta. Tässä hänen apunaan ovat muun muassa maagisen realismin mahdollistamat muodonmuutokset. Motoyan henkilöhahmot kapinoivat sukupuolensa mukaisia ulkonäköihanteita vastaan, haastavat toisiaan verbaalisesti ja fyysisesti ja vaativat tulla kohdatuiksi sellaisina kuin ovat. Yhdentyyppisen maskuliinisuuden ja feminiinisyyden sijaan Picnic in the Storm -kokoelman novellit tuovat esiin lukemattomia tapoja olla nainen tai mies – ihminen.
Keywords: feminiinisyydet, maskuliinisuudet, Motoya Yukiko, Japani, maaginen realismi, kotirouva, salaryman, avioliitto