Havainnekuvien luominen tekoälyllä osallistavan kaupunkisuunnittelun työpajoissa ja sen vaikutukset kaupunkisuunnitteluun - Anastasiou, Konsta (My University, 2024)
Osallistava kaupunkisuunnittelu on ollut kritiikin kohteena, sillä sen on todettu myös epäonnistuneen tavoitteissaan suunnitella sekä toteuttaa laadukkaampia tiloja ja edistää demokraattisuutta suunnitteluprosessissa. Tässä tutkielmassa arvioidaan uuden – tekoälyä ja havainnekuvia hyödyntävän – teknologian mahdollisuuksia vastata osallistavan suunnittelun haasteisiin tutkimalla teknologian vaikutuksia kaupunkisuunnittelun käytänteisiin viidessä eri tapauksessa ympäri maailmaa. Tutkielmassa haastateltiin kaupunkisuunnittelun ammattilaisia, jotka olivat mukana osallistavissa suunnitteluprosesseissa, joissa tekoälyä ja havainnekuvia hyödyntävää UrbanistAI:n ohjelmaa on hyödynnetty osana osallistavia työpajoja. Tutkielmallani osoitan, että ohjelmalla voi oikeissa olosuhteissa olla positiivisia vaikutuksia osallistaviin työpajoihin ja niissä luotuun osallisuustietoon. Kun työpajoissa tapahtuvaa toimintaa päästään seuraamaan suunnittelun ammattilaisten toimesta, näyttäisi ohjelman vaikutukset työpajoihin ja osallisuustietoon tekevän vaikutuksen myös suunnittelijoihin. Tällöin osallisuustieto – osallisten toiveet ja tarpeet – näyttäisivät etenevän suunnitteluun ja vaikuttavan suunnitelmiin. Lisäksi ohjelmalla osallisten toimesta luotuja kuvia voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelun ammattilaisten viestinnässä vaikuttamisen välineinä. Erityistä on myös, että teknologia näyttäytyy potentiaalisena osallisuuden viejänä konteksteihin, joissa osallistavaa suunnittelua ei aikaisemmin ole tapahtunut. Tutkielmassa ilmeni myös useita muita vaikutuksia, joista useat ovat linjassa aikaisemman, visualisaatioiden vaikutuksia tutkivan kirjallisuuden kanssa. Tutkielma täydentää kirjallisuutta lisäämällä tietoa siitä, minkälaisia vaikutuksia visualisaatioiden hyödyntämisellä voi olla ja, miten erilaiset käytännön asetelmat kytkeytyvät näihin vaikutuksiin. Lisäksi tutkin ensimmäisensä maailmassa, miten tekoälyn hyödyntäminen yhdessä visualisaatioiden kanssa vaikuttaa osallistavaan kaupunkisuunnitteluun. Tutkielman tutkimustuloksia voidaan hyödyntää käytännön suunnittelussa ja täten pyrkiä vastaamaan osallisuuden haasteisiin.
Keywords: kaupunkisuunnittelu, Osallisuus, kommunikaatio, visualisaatiot, havainnekuvat, tekoäly