Kohti hiilineutraalia toimitusketjua – keinoja teollisen tuotannon päästöjen vähentämiseen - Tuominen, Toivo (My University, 2025)
Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ympäristön kestävyyden turvaaminen edellyttävät merkittäviä päästövähennyksiä, joiden saavuttamisessa yrityksillä on keskeinen rooli. Teollinen tuotanto muodostaa noin kolmanneksen globaaleista päästöistä, mikä nostaa sen ratkaisevaan asemaan yritysten päästövähennystoimissa. Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee hiilineutraalisuuden merkitystä yritystoiminnassa ja keinoja vähentää teollisen tuotannon hiilijalanjälkeä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena oli vastata kahteen tutkimuskysymykseen: 1) miksi yritysten kannattaa panostaa hiilineutraalisuuteen ja 2) miten teollisen tuotannon yritys voi vähentää hiilijalanjälkeään. Aineisto koostui tieteellisistä artikkeleista, kansainvälisistä raporteista ja sääntelydokumenteista, jotka käsittelevät muun muassa ilmastopolitiikkaa, yritysvastuuta ja teknologisia ratkaisuja. Tulosten mukaan päästövähennyskeinot tukevat ilmastotavoitteiden saavuttamista, vähentävät sääntelyriskejä ja voivat parantaa taloudellista suorituskykyä. Keskeisiä strategioita ovat energiatehokkuus, materiaalitehokkuus, kiertotalous, siirtymä puhtaaseen energiaan sekä päästöjen talteenotto. Energiatehokkuus erottuu kustannustehokkaana ja nopeasti toteutettavana ratkaisuna, sillä monet toimet voidaan tehdä olemassa olevaan laitekantaan. Käytännön esimerkkeinä päästövähennyskeinoista tarkasteltiin muun muassa paineilmajärjestelmien tehostamista, taajuusmuuttajien käyttöönottoa ja teollisuusuunien optimointia. Tutkielma tarjoaa teollisen tuotannon yrityksille tietopohjan hiilineutraalisuuden strategisesta merkityksestä ja konkreettisista keinoista päästöjen vähentämiseksi.
Keywords: hiilineutraalisuus, teollinen tuotanto, päästövähennyskeinot, energiatehokkuus, päästökompensaatio, ilmastostrategiat, yritysvastuu