Datasäädösehdotus ja sen mahdolliset vaikutukset datan immateriaalioikeudelliseen suojaan : Tarkastelussa liikesalaisuus ja sui generis -oikeus - Koskikuru, Emil (My University, 2023)
Dataa voidaan pitää yhtenä talouskasvun perustekijänä. Sen määrä ja merkitys ovat kasvaneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Datan oikeudellinen asema on ollut kuitenkin pitkään jäsentymätön eikä sen potentiaalin hyödyntämisessä ole onnistuttu täydellisesti. Euroopan unioni on pyrkinyt edelläkävijän rooliin datan sääntelyssä. Komission helmikuussa 2022 esittämä datasäädösehdotus osana laajempaa datastrategiaa on merkittävä askel datatalouden kehittämisessä. Datasäädöksen keskeinen tavoite on datan jakamisen edistäminen sekä datan täyden potentiaalin hyödyntäminen. Datan saatavuuden edistäminen edellyttää tasapainoilua datan jakamisen ja muiden sitä koskevien oikeuksien välillä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan datasäädösehdotuksen mahdollisia vaikutuksia datan immateriaalioikeudelliselle suojalle, erityisesti liikesalaisuussuojalle ja sui generis -oikeudelle. Tarkoituksena on systematisoida lukijalle, millainen rooli kyseisillä suojajärjestelmillä on Euroopan unionin datataloudessa ja millaisia vaikutuksia ehdotetulla datasäädöksellä voi olla suojajärjestelmille. Tutkielman kannalta keskeisin tutkimusmenetelmä on lainoppi. Lain teoreettisen tarkastelun avulla kuvataan liikesalaisuussuojan ja sui generis -oikeuden soveltuvuutta datatalouden tarpeisiin sekä datasäädöksen mahdollisia vaikutuksia kyseisille suojajärjestelmille. Sääntelyn mahdollisia tulevaisuuden näkymiä arvioitaessa tutkielmassa hyödynnetään lainopin lisäksi myös de lege feranda - tarkastelua. Tutkielman kannalta tärkeimmät lähteet ovat komission datasäädösehdotus perusteluineen, tästä ehdotuksesta esitetyt kannanotot sekä oikeuskirjallisuus, joka käsittelee liikesalaisuutta ja sui generis -oikeutta. Tutkielma osoittaa, että komissio on pyrkinyt löytämään tasapainon datasäädöksen tehokkaan toteuttamisen sekä immateriaalioikeuksien suojaamisen välillä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että datan immateriaalioikeudellinen suoja jää toissijaiseen asemaan, kun datan saatavuuden edistämisestä tavoitellaan. Valittua lähestymistapaa voidaan pitää perusteltuna, mutta uutta sääntelyä luodessa tulee varmistaa, että sääntely ei käänny itseään vastaan. Erityisesti yritysten välisen toiminnan osalta tulee varmistaa, että kannustimet innovointiin säilyvät.
Keywords: data, datan saatavuus, datasäädös, immateriaalioikeus, liikesalaisuus, sui generis -oikeus