”Samassa hetkessä Korkki ja Pekka hävisivät syvyyteen”. : Aika, paikka ja Mihail Bahtinin kronotoopit Outsiderin Ben Huronin testamentissa (1945) - Toivonen, Kalle (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Aarne Haapakosken nimimerkillä Outsider vuonna 1945 julkaisemaa Ben Huronin testamentti -nimistä seikkailuromaania. Analysoin teoksen tapahtumaympäristöä; sitä minkälaisessa ajassa ja paikassa teoksen tapahtumat tapahtuvat sekä sitä, miten ajan ja paikan muodostama tapahtumaympäristö rajaa henkilöhahmojensa, seikkailusarjojen sankarien, Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen toimintamahdollisuuksia. Lisäksi analysoin teoksen aikapaikka-kuvaa laajemmin kiinnittäen teoksessa esiintyvän Euroopan julkaisuajankohdan, vuoden 1945 reaaliseen todellisuuteen. Teoksessa esiintyvä käsitys Euroopasta sekä Suomen ja suomalaisuuden asemasta siinä, suhteesta siihen, on aikakauden toiveiden ja pelkojen värittämää. Teoksen päähenkilöt, heidän luonteensa ja heidän toimintansa kuvastaa näitä pelkoja ja toiveita. Tätä käsitellessäni jatkojalostan sekä sovellan Korkin ja Lipposen suomalaisuutta tutkineen Paavo Oinosen tutkimustuloksia. Lopuksi pohdin teoksessa esiintyvää ajan ja tilan yhdistelmää käyttäen kirjallisuudentutkija Mihail Bahtinin kronotooppi-käsitettä (suomeksi myös: aikatila tai aikapaikallisuus). Vertailen Bahtinin esseessä ”Ajanilmaisujen ja kronotoopin muodot romaanissa” (kirjoitettu 1930-luvulla ja 1973, julkaistu 1975) esittelemiä kronotooppeja Outsiderin teoksen omaan kronotooppiin. Paikannan ja nimeän teoksessa esiintyvän omalaatuisen kronotoopin, salaluukun.
Keywords: Outsider, Aarne Haapakoski, Kalle-Kustaa Korkki, Pekka Lipponen, Mihail Bahtin, kronotooppi