Kauppatieteen valmistuvien opiskelijoiden kokemukset työllistymisen vaikeuksista - Aro, Roosa (My University, 2026)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia työllistymisen haasteita kauppatieteellisen alan opiskelijat kokevat. Tarkastelen millaisia työllistymisen esteitä he kuvailevat ja miten he selittävät niitä. Kaupallinen ala on tilastollisesti hyvin työllistävä ala ja siksi on tarpeen tutkia millaiset tekijät vaikeuttavat työllistymistä. Teoreettisena viitekehyksenä käytän Pierre Bourdieun pääomateoriaa. Tarkastelen työllistymisen haasteita muun muassa eri pääomien, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen pääoman näkökulmasta. Pääomien lisäksi tärkeä Bourdieun teoreettinen termi on habitus. Tutkielman aineistona käytin High Employ -hankkeen valmista aineistoa. Aineistossa on haastateltu kaupallisen alan opiskelijoita. Rajasin oman tutkielmani yliopisto-opiskelijoihin eli kauppatieteen opiskelijoihin. Toteutin tutkielman laadullisena tutkimuksena aineistolähtöistä ja teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä hyödyntäen. Keskeiset tulokset ovat, että keskeisimpiä työllistymisen haasteita tuottavat akateemisen koulutuksen ja työelämän välinen kuilu osaamisvaatimuksissa, kilpailu työpaikoista ja itsen brändäyksen tarve sekä puutteelliset verkostot ja vaikeudet verkostoitumisessa. Näiden kaikkien taustalla vaikuttaa tähän tutkielmaan valikoituneiden haastateltavien matala sosioekonominen tausta.
Keywords: työllistymisen haasteet; verkostoituminen; työllistettävyys; ideaalityönhakija; pehmeät taidot