Johdon ohjausjärjestelmät suorituskyvyn johtamisen tukena : Tapaustutkimus tilintarkastusalalla - Suonpää, Veera (My University, 2021)
Suorituskyvyn ylläpitäminen ja sen jatkuva kehittäminen on elinehto organisaatioiden selviytymiselle kilpailullisessa liiketoimintaympäristössä. Organisaation suorituskyvyn parantaminen edellyttää suorituskyvyn johtamisjärjestelmän, jonka tavoitteena on varmistaa organisaation tavoitteiden mukaisen toiminnan toteutuminen, tavoitteiden saavuttaminen sekä työntekijöiden yksilöllisen suorituskyvyn parantaminen. Suorituskyvyn parantaminen vaatii erilaisia muodollisia ja epämuodollisia ohjausmekanismeja. Ohjausmekanismit toimivat vahvasti vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja toisilleen vastakkaisilla ohjausmekanismeilla voi olla toistensa tehokkuutta täydentäviä vaikutuksia. Suorituskyvyn johtamisjärjestelmän tehokkuuteen vaikuttaa kuitenkin työntekijöiden henkilö-kohtaiset työhön liittyvät tavoitteet. Järjestelmän on mahdollistettava se, että työntekijät tavoittelevat omien tavoitteiden ohella myös organisatorisia tavoitteita. Organisaation ja työntekijöiden tavoitteiden välisellä yhdenmukaisuudella eli tavoitekongruenssilla voi olla merkittävä vaikutus suorituskyvyn parantamiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millainen suorituskyvyn johtamisjärjestelmä parantaa yksilöllistä suorituskykyä ja siten myös organisaation suorituskykyä. Tutkimuksen tarkoitukseen pyritään vastamaan tutkimalla tarkemmin tavoitekongruenssin ja suorituskyvyn välistä yhteyttä, erilaisten ohjausmekanismien ja niiden käyttötapojen yhteisvaikutuksia sekä ohjausmekanismeista aiheutuvia tarkoittamattomia seurauksia. Tutkimuksen empiirinen osio on toteutettu asiantuntijatyöhön painottuvassa tilintarkastusyhteisössä. Tutkimuksessa havaitaan, että suorituskyvyn johtamisessa tavoitekongruenssin saavuttaminen on tärkeä, mutta ei välttämätön ehto suorituskyvyn parantamiselle. Asiantuntijoilla on oma-aloitteisesti halu kehittää osaamistaan ja asiantuntijuuttaan. Suorituskyvyn parantamisen edellytys on se, että työntekijät kokevat hyödylliseksi antaa oman työpanoksensa organisaatiolle. Tehokas ohjaus vaatii muodollisia ja epämuodollisia ohjausmekanismeja. Muodolliset ohjausmekanismit muodostavat toiminnan raamit, joiden sisällä voidaan etsiä vaihtoehtoisia ja tehokkaampia toimintatapoja. Epämuodolliset ohjausmekanismit tukevat suorituskyvyn edistämistä lisäämällä vuorovaikutusta organisaation sisällä. Tarkoittamattomia seurauksia voi aiheuttaa ohjauksen erilaisten tarkoitusten välinen ristiriitaisuus ja liiallinen toiminnan valvonta.
Keywords: Suorituskyvyn johtamisjärjestelmä,tavoitekongruenssi,ohjausjärjestelmän design