Vierumäen Versowood Oy -tehdasalueella sijaitsevan Suomen sisällissodan aikaisen hauta-alueen maatutkaus 28.7.–2.8.2020 - Jussi Kinnunen (Versowood Oy, 2022)
Heinolassa Vierumäellä sijaitsee Suomen sisällissodan aikainen hauta-alue, joka on jäänyt vuosikymmenien saatossa Versowood Oy:n tehdasrakennusten keskelle omaksi eristetyksi saarekkeekseen. Versowood Oy on hakenut lupaa vainajien siirtämiseen ja hautaamiseen muualle. Siirtoprosessiin liittyen alueella on tehty laajempien historiallisten julkaisujen lisäksi kohdennettuja tutkimuksia hautojen paikallistamiseksi.- Haudattujen vainajien siirtoaikeista on kirjoitettu myös sanomalehdissä.-
Alueelle on uusimman selvityksen mukaan haudattu noin 50 henkeä, mahdollisesti kahteen erilliseen joukkohautaan. Aiemmat arviot noin 300 vainajasta on tulkittu liioitteluksi. Lisäksi lähteet kertovat mahdollisista yksittäishautauksista.- Alueelta on aiemmissa tutkimuksissa paikallistettu, ja vuonna 2019 kaivauksella varmistettu, olevan yksi joukkohauta.-
Hauta-alueella ja sen liepeillä on tehty aiemmin kaksi maatutkausta. Vuonna 2016 Geo-Work Oy maatutkasi hauta-alueen ja sen länsipuolista aluetta.-Vuonna 2020 sama toimija teki alueen eteläpuolelle lisää tutkalinjoja täydentämään vuoden 2016 tutkausta.-Aiempien maatutkausten tutkaprofiileista hahmottuu hyvin kallionpinnan summittainen sijainti siellä missä se on riittävän matalalla. Hautojen etsimistä ajatellen ongelmana ovat tutkalinjojen harvat välit, n. 2,5–3 m, jolloin esimerkiksi juuri yksittäishautaukset saattavat jäädä havaitsematta. Yksittäisten ja harvojen tutkaprofiilien perusteella on myös vaikeaa, ellei mahdotonta, hahmottaa tutka-anomalian vaaka-asentoista muotoa.
Heinäkuun alussa 2020 kirjoittaja sai Versowood Oy:ltä tehtäväkseen hauta-alueen maatutkauksen tiheämmällä linjavälillä ja saatujen tutkausten pystyprofiilikuvien lisäksi tulosten mallintamisen amplituditasokartoiksi, joita käytetään tavallisesti arkeologisessa inventoinnissa. Lisäksi alue ilmakuvattiin dronella tarkan fotogrammetrisen korkeusmallin tekemistä ja pintakuoritun hauta-alueen maaperän visuaalista tarkastelua varten. Materiaalista tuotettiin myös kallionpinnan korkeuskartta ja maaperän paksuutta kuvaava kartta.