Oikeussuojan saatavuuden ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen todisteluasetuksen soveltamisessa - Korhonen, Kaija (My University, 2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee EU:n todisteluasetusta ja osapuolten prosessuaalisia oikeuksia oikeussuojan saatavuuteen ja oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Työn tarkoituksena on selvittää, miten oikeudet kontradiktoriseen menettelyyn, prosessuaaliseen yhdenvertaisuuteen ja oikeudenkäynnin kohtuulliseen kestoon sekä menettelyä turvaavaan välittömyysperiaatteeseen toteutuvat todisteluasetuksen soveltamisessa. Tutkielman menetelmänä on lainoppi. EU-tuomioistuimen linjauksen mukaisesti todisteluasetus on luonteeltaan ei-velvoittava. Tämä merkitsee, että jäsenmaiden tuomioistuimilla on laaja harkintavalta todisteluasetuksen soveltamisessa. Tämä on aiheuttanut epäselvyyttä ja epävarmuutta kansallisissa tuomioistuimissa siitä, milloin asetusta on sovellettava. Todisteluasetuksessa on kiinnitetty huomiota monella tapaa osapuolten oikeuksien toteutumiseen. Todisteluasetuksen tarkoitus tuoda yksi keino lisää todisteiden vastaanottamiseksi EU- jäsenmaiden välillä edistää oikeussuojan saatavuutta osapuolten näkökulmasta. Asetuksen säännöksillä on pyritty nopeuttamaan oikeudenkäynnin kestoa sekä kiinnittämään huomiota osapuolten oikeuksiin kuten osallistumisen ja välittömyyden toteutumiseen, kun todisteita vastaanotetaan rajat ylittävissä prosesseissa. Uudessa todisteluasetuksessa on lisäksi pyritty parantamaan sähköisten todisteiden saatavuutta. Näistä tavoitteista huolimatta jää prosessuaalisten oikeuksien konkreettinen toteutuminen rajat ylittävässä todisteiden vastaanottamisessa edelleen pitkälti jäsenvaltioiden lainsäädännön ja tuomioistuinten harkinnan varaan prosessuaalisesta autonomiasta johtuen. Koska jäsenvaltioiden prosessilainsäädäntöjen välillä on eroja, on osapuolten oikeuksien toteutuminen ennakoitavalla tavalla kyseenalaista EU-maiden välisessä todisteiden vastaanottamisessa. Tilanteen haastavuutta lisää sähköisten todisteiden lisääntyminen, sillä ne ovat erityislaatuisuutensa vuoksi oikeudellisesti haastavia. Koska prosessuaalisten oikeuksien takaaminen on jätetty toteutettavaksi hyvinkin paljon toisistaan eroavien kansallisten lainsäädäntöjen mukaisesti, eikä EU:lla ole asiaan toistaiseksi kokonaisvaltaista ja johdonmukaista lähestymistapaa, on unionin pohdittava keinoja osapuolten oikeuksien takaamiseksi ja oikeusvarmuuden lisäämiseksi lainsäädäntöä yhdenmukaistamalla.
Keywords: todistelu, EU-oikeus, todisteluasetus