Investointilaskelmat organisaation johdon investointipäätöksenteon tukena - Heininen, Anni (My University, 2023)
Investointilaskelmien hyödyntämistä investointipäätöksenteossa on tarkasteltu jo pitkään ja kirjallisuudessa on nähtävissä lisääntynyt kiinnostus eri laskentamenetelmien hyödyntämisestä. Viime aikoina aihetta koskevaa tutkimusta on tehty etenkin tiettyjen organisaatioiden tai strategisten investointipäätösten näkökulmasta. Tämä tutkielma pyrkii keskittymään investointeihin yleisellä tasolla, rajaamatta sitä strategisiin, operatiivisiin ja tutkimus- tai kehitysinvestointeihin. Investoinnit voidaan määrittää menoiksi, joita organisaatiot tekevät nykyhetkessä saadakseen tuloja tulevaisuudessa. Investointien päätöksentekoprosessi pohjautuu organisaation omaksumaan investointipolitiikkaan, joka taas ääriviivaa käytetyt investointiprosessit ja erilaiset investointilaskentamenetelmät. Tyypillisesti investoinnista saatavia tuloja odotetaan kertyvän yli vuoden mittaisella ajanjaksolla, jonka takia tässä tutkielmassa niistä puhutaan pitkäaikaisina investointeina. Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, miten investointilaskelmia hyödynnetään investointipäätöksissä. Teoriaosiossa käsitellään investointeja yleisellä tasolla, kuten investointiprosessia ja investointien luokittelua, sekä investointien kannattavuutta, laskentainformaation merkitystä, investointilaskentamenetelmiä, sekä päätöksentekoprosessia. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineisto on kerätty haastattelemalla eri organisaatioiden neljää korkeimman johdon työtehtävissä työskentelevää henkilöä. Erityistä huomiota kiinnitettiin talous- ja rahoitusjohtajien kokemukseen laadukkaan aineiston varmistamiseksi. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että investointilaskelmat vaikuttavat investointipäätöksien tekemiseen ja ne ovat yksi tärkeimmistä investointipäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Investointilaskelmien lisäksi investointipäätöksen tekemiseen vaikuttavia tekijöitä ovat investoinnin tarve ja kiireellisyys, sekä investointityyppi. Takaisinmaksuajan menetelmä on empiirisen aineiston perusteella käytetyin laskentamenetelmä siinä tapauksessa, jos organisaatiolla on käytössä vain yksi laskentamenetelmä. Lisäksi erilaisten investointilaskentamenetelmien hyödyntäminen on investointikohtaista.
Keywords: Investointi, investointipäätös, investointilaskentamenetelmä, investoinnin kannattavuus