Vakavaan alipalkkaukseen perustuva työntekijöiden hyväksikäyttö ja siihen reagointi: Rikosoikeudellinen selvitys - Luoto Lauri; Turunen Tiina; Vatjus-Anttila Jalo; Hannonen Jasmin; Hyttinen Tatu; Ollus Natalia (Oikeusministeriö, 2025)
Tutkimushankkeessa selvitetään vakavaan alipalkkaukseen perustuvaan työntekijöiden hyväksikäyttöön liittyviä rikosoikeudellisia kysymyksiä. Hankkeessa tarkastellaan erityisesti sitä, kuinka vakavaan alipalkkaukseen on mahdollista reagoida voimassa olevin rikoslain säännöksin ja pitäisikö rikoslakia kehittää, jotta alipalkkaukseen pystyttäisiin puuttumaan nykyistä tehokkaammin. Hankkeessa analysoidaan myös kattavasti alipalkkaukseen liittyvää alioikeuskäytäntöä sekä lisäksi haastatteluin pyritään identifioimaan niitä rikos- ja rikosprosessioikeudellisia ongelmia, joita alipalkkaukseen perustuvaan työntekijöiden hyväksikäyttöön liittyy.