Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen - Oksjoki Sanna; Hallamaa Marianne; Jokimaa Varpu (Finland, 2025)
Yhdellä sadasta alle 40-vuotiaasta naisesta munasarjatoiminta hiipuu ennenaikaisesti. Syy voi olla geneettinen, autoimmuuniprosessiin liittyvä tai iatrogeeninen, mutta useimmiten etiologia jää tuntemattomaksi. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen altistaa luun haurastumiselle, sydän- ja verisuoni-taudeille sekä kognition huononemiselle. Hoidoksi suositellaan hormonikorvaushoitoa luonnolliseen vaihdevuosi-ikään asti ja seurantaa yksikössä, jossa on riittävä asiantuntemus. Munasarjojen toiminnan ennenaikaisen hiipumisen aiheuttaman lapsettomuuden hoitomuodoksi jää usein koeputkihedelmöitys luovutetuilla munasoluilla.