Creutzfeldt-Jakobin tauti dementian aiheuttajana - harvinainen mutta mahdollinen - Juntikka Tiina; Karhu Jari O; Johansson Taru; Iivonen Janika; Rönkä Jaana; Kaasinen Valtteri (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Creutzfeldt-Jakobin tauti (CJD) on harvinainen etenevä neurodegeneratiivinen sairaus. Se ilmenee yleensä yli 60-vuotiailla ja on oireiltaan monimuotoinen. Eräs mahdollinen ilmiasu on nopeasti etenevä dementoituminen. Kuvaamme potilaan, jolle kehittyi subakuutisti muistiongelmia ja näköhäiriöitä. Tilanne eteni nopeasti ja johti tajunnan heikkenemiseen sekä CJD:ssä yleisiin myoklonioihin. Aivojen magneettikuvauksessa havaittiin tyypilliset muutokset. CJD on hyvä pitää mielessä, kun potilaan kognitiiviset oireet etenevät poikkeuksellisen nopeasti.