"Halusin olla kuollut, vajota hartioitteni lävitse omiin taskuihini". Kuoleman teeman kuvaus Sirkka Turkan runokokoelmassa Tule takaisin, pikku Sheba - Bergkvist, Lotta (My University, 2025)
Tutkielmassani tarkastelen Sirkka Turkan runokokoelmaa Tule takaisin, pikku Sheba (1986) kuoleman teeman kuvauksen näkökulmasta. Lähestyn teosta kysymällä, millaisia sana-aineksia kuolemaa kuvaavassa lyriikassa esiintyy ja sitä, millaisia keinoja Turkka hyödyntää kuoleman teemaa kuvatessaan. Tutkielmani lähestyy kohdeteosta myös kysyen, millaista ilmaisua lyriikassa käytetään, millaisissa ympäristöissä runoissa liikutaan ja millaisena kuolema runokokoelmassa näyttäytyy. Keskeisinä teoreettisina lähteinä hyödynnän Siru Kainulaisen ”turkkamaisuus”–käsitettä ja lyriikan tutkimuksen käsitteitä. Lähestyn tarkastelun kohteeksi rajaamiani runoja analysoimalla niiden sana-aineksia ja ilmaisun keinoja, joita Turkka kuoleman teeman kuvauksessa käyttää. Analysoin yksittäisiä runoja, jonka lisäksi vertaan runokokoelman eri runoja keskenään kysyen sitä, miten runojen keinot kuvata kuolemaa eroavat toisistaan ja kuinka paljon yhtäläisyyksiä niistä on löydettävissä. Tutkielmani osoittaa, että kuoleman teeman kuvaus runoudessa pitää sisällään monia asioita, ja sen kuvauksessa on mahdollista hyödyntää runsaasti erilaisia ilmaisun keinoja. Kun kuoleman teemaa ilmentävää tutkimuskohdettani tarkastellaan sana-aineksen ja ilmaisun keinojen näkökulmasta tutkimustulokset osoittavat, että kuoleman kuvausta voidaan toteuttaa monenlaisten ilmaisun keinojen avulla ja jokainen runo kuvaa kuolemaa omintakeisella tavallaan, vaikka yhteiset piirteet yhdistävät runokokoelman runoja. Tutkielmani nostaa esille myös sen, kuinka paljon kuoleman teeman kuvaksen kannalta tärkeitä seikkoja runojen sana-aines kätkee sisälleen, vaikka se voi toisinaan ensisilmäyksellä vaikuttaa vaatimattomalta.
Keywords: Sirkka Turkka, kuolema, teema, lyriikan tutkimus