Kaksi Amerikkaa vastakkain : Imperialismin esiintyminen Yhdysvaltojen presidentinvaalien puoluekokouksissa vuonna 1900 - Keskinen, Henri (My University, 2024)
Tutkielmassani tarkastelen imperialismin esiintymistä Yhdysvaltojen pääpuolueiden, republikaanien ja demokraattien, poliittisessa vaikuttamisessa Yhdysvaltain-Filippiinien sodan aikana vuoden 1900 puoluekokousten kautta. Työni tarkoituksena on analysoida imperialismin käyttämistä poliittisena työkaluna, mutta myös tutkia puolueiden näkemyseroja ja lopullisia motiiveja Filippiinien siirtomaan suhteen. Alkuperäisaineistonani toimii republikaanien ja demokraattien puoluepöytäkirjat vuodelta 1900 sekä samalta vuodelta peräisin oleva Schurmanin komission raportti Filippiinien oloista. Tutkimusmenetelmäni on laadullinen sisällönanalyysi. Tutkimukseni jakautuu kahteen osaan käsitellen erikseen Yhdysvaltojen pääpuolueita. Ensimmäiseksi tarkastelen demokraattien näkemyksiä ja toimintaa imperialismin vastustamisen suhteen. Tämän jälkeen siirryn puoluekentän toiseen laitaan, tutkimaan imperialismia ja siirtomaata puolustavaa republikaanipuoluetta samoilla metodeilla. Kunkin osion alaluvut jakautuvat käsittelemään eri teemoja, kuten poliittisia, taloudellisia tai humanitäärisiä motiiveja liittyen Filippiinien kohtaloon. Tarkoituksenani on osoittaa, kuinka ja miksi amerikkalaiset olivat imperialismista eri mieltä. Luomalla demokraateista ja republikaaneista eräänlaisen teesi-antiteesi-järjestyksen, voidaan loppuluvussa päästä työni tutkimustuloksien muodostamaan synteesiin. Keskeinen tutkimustulokseni on amerikkalaisten kahtia jakautuminen siirtomaiden suhteen, joka tosin ei muodostunut huolesta filippiiniläisten elinoloihin, vaan enemmänkin imperialismin uskotusta vaikutuksesta Yhdysvaltojen tulevaisuuteen. Muut tutkimustulokseni ovat anti-imperialistien heikko valmistautuminen poliittiseen kamppailuun, sivistysopin ja oletetun amerikkalaisen ainutlaatuisuuden hyväksi käyttäminen imperialistisessa retoriikassa ja etnisyyden korostettu merkitys amerikkalaisessa yhteiskunnassa.
Keywords: imperialismi, siirtomaa, Yhdysvallat, Filippiinit, politiikka